DEN HELDER - Op veler verzoek vertelt Hans Nauta zijn verhaal over de luchtoorlog nog een keer in School 7. Dat staat gepland op zaterdagmiddag 16 februari. Het is zijn 10e lezing over dit onderwerp in de Helderse bibliotheek.

Er is nog steeds veel belangstelling voor de luchtoorlog. Den Helder was de meest gebombardeerde stad in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, voornamelijk vanwege marinewerf Willemsoord. Al vrijwel vanaf het begin van de oorlog werd Den Helder aangevallen hetgeen niet zonder gevolgen bleef voor de inwoners en de stad. Maar de directe nabijheid van vliegveld De Kooy en de luchtafweerbatterijen lokte ook menige luchtaanval uit. In het latere gedeelte van de oorlog waren de scheepskonvooien in het Marsdiep een belangrijk doelwit.

Tijdens deze lezing worden minder bekende en nooit gepubliceerde achtergronden van deze luchtaanvallen toegelicht. Ook vliegveld De Kooy, de luchtafweer, radarstellingen en enkele bijzonderheden rondom neergestorte toestellen komen aan bod. De lezing wordt ondersteund door een grote hoeveelheid beeldmateriaal in de vorm van unieke (lucht)foto’s en stukjes Duits en Engels filmmateriaal van onder andere De Kooy en aanvallen op konvooien in het Marsdiep die nooit eerder op televisie of internet vertoond zijn.

Hans Nauta doet al meer dan 30 jaar diepgaand onderzoek in binnen- en buitenlandse archieven naar alle facetten van de luchtoorlog boven Noord-Holland.

Lezing luchtoorlog zaterdag 16 februari, aanvang 14.00 uur in School 7, Keizersgracht 94, toegang € 3,50, inclusief koffie/thee, kaartverkoop via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies.