DEN HELDER - Op zaterdag 15 juni presenteert schrijfster Vivian Tevreden in School 7 het eerste deel van haar nieuwste boek: Ma Yenko – Een Caraïbisch levensverhaal. Zij vertelt hierin de geschiedenis van opeenvolgende generaties vrouwen op Anguilla, Sint Maarten, Curaçao en uiteindelijk Holland. Het evenement maakt deel uit van de programmering van KopGroep Bibliotheken rondom Keti Koti, een van oorsprong Surinaamse feestdag op 1 juli, ter viering van de afschaffing van de slavernij.


Na de presentatie over haar boek wordt Tevreden geïnterviewd door Marlies Pfann, directeur van het Internationaal Vrouwencentrum (IVC) in Den Helder. Ook worden twee vrouwen, verbonden aan het IVC, door Tevreden geïnterviewd.

Over Ma Yenko

‘‘Ma yenko’ betekent ‘Laten we gaan’ in het Twi, de taal van het Ashantivolk uit Ghana. Van daaruit zijn in de 17e eeuw vele mensen verhandeld naar onder meer het Caraïbische gebied,’ aldus Tevreden. ‘Die oude taal wordt nog steeds gesproken, waaronder door één van de personages in mijn boek. ‘Ma yenko,’ zegt ze, als ze met een groep vrouwen bij volle maan de berg op gaan om de voormoeders te raadplegen: ‘laten we gaan’. Om te weten wie zij is, raad ik je natuurlijk van harte aan het boek te lezen. Ik beloof je dat je haar tegen zult komen in het eerste deel’.

Ma Yenko verschijnt in twee delen. Het eerste deel speelt zich af op Anguilla en Sint Maarten. In deel twee verhuist de lezer met Tevreden mee naar Curaçao en komen zij uiteindelijk terecht in Holland. Dit deel verschijnt in het voorjaar van 2025.

Kaartverkoop De boekpresentatie begint om 14.30 uur. Kaartjes kosten € 3,50 (inclusief een kopje koffie of thee) en zijn te koop aan de balie in de bibliotheek of via de website op www.kopgroepbibliotheken.nl/activiteiten.