DEN HELDER - De Vrienden van Den Helder organiseren op 18 mei, Hemelvaartsdag, het Lieve Hemel Festival op Fort Westoever. Van 12 tot 18 staat dit prachtige terrein in het teken van theater, muziek en gezelligheid!


Om 12 uur gaan de poorten van het Fort open en krijg je een mooi programma voorgeschoteld..

Muziek
Buiten op het Fort zijn twee akoestische muziekpodia waar je kunt genieten van Yori Swart, Nol Havens, Gerson Main en Anouk Dorfmann.

Yori Swart is een singer-songwriter. Met haar warme, soulvolle stemgeluid en opvallende gitaarspel draait ze al lang mee in de Nederlandse muziekwereld. Haar muziekstijl laat zich omschrijven als een mix van pop-, blues- en countrymuziek.

Yori studeerde Popmuziek aan het Conservatorium in Amsterdam, waar ze in 2011 haar diploma haalde. In datzelfde jaar won ze de Grote prijs van Nederland in de categorie 'Singer-songwriter'.

De afgelopen jaren heeft Yori als artieste al veel van de wereld gezien. Naast vele shows in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten trad ze ook onder meer in Vietnam op. De zangeres stond in het voorprogramma van grote internationale artiesten als Milow, Jonathan Jeremiah en Agnes Obel. Sinds 2018 werkt Yori ook veelvuldig samen met Ilse DeLange. Yori maakt als gitariste en zangeres haar opwachting in de DeLanges liveband.

Anouk won in 2006 de publieksprijs en de juryprijs tijdens het prestigieuze “Concours de la Chanson”. Ze studeerde in juni 2013 af aan de Koningstheateracademie te Den Bosch. Anouk zong bij kleinkunstensemble “Andermans veren live!” en speelde samen met Johan Hoogeboom, een ode aan het Franse lied in haar programma “Parler aux Canons”. Momenteel werkt Anouk met multi-instrumentalist Martijn Bos aan een nieuw Frans liedjesprogramma en speelt ze met het Charivari trio een Joodse muziektheatervoorstelling.

Singer-songwriter Gerson Main begon ooit aan een opleiding Muziek op het MBO en studeerde aan het conservatorium, maar besloot liever zonder diploma’s het vak in te gaan. De eigenzinnige liedjesschrijver en muzikant werkte vervolgens samen met performers/zangtalenten als Akwasi, Dio, Steffen Morrison en Sarah Jane. Zijn carrière kwam door de deelname in 2015 aan het tv-programma ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’ in een stroomversnelling terecht.

‘Suzanne… Suzanne… Ik ben stapelgek op jou’, ‘Een kopje koffie’ We kunnen het allemaal nog woordelijk meezingen. De wereldhit van VOF de Kunst met Nol Havens als zanger. Na jaren met VOF de Kunst over de wereld getourd te hebben en popconcerten voor kinderen in de theaters, had hij in 2020 een mooi soloprogramma met liedjes uit zijn eigen repertoire, oude liedjes en verhalen uit zijn veel bewogen leven.

Zijn nieuwe album “Doe mij maar alles” kreeg vele mooie recensies. Nol speelt weer in kleine theaters en huiskamers en op mooie locaties zoals Fort Westoever om liedjes van VOF de Kunst en het nieuwe solo album te spelen.

Naast deze geweldige muzikanten kun je bij de bar onder het genot van een hapje en drankje genieten van Dj’s Stephan Wegman & Peter de Jong.

(Straat)theater
Ken je nog de Bimbobox van vroeger? De aapjeskast, aapjesorkest of aapjesmachine is een automaat die muziek afspeelt en (apen)poppen laat bewegen. De poppen, die muziekinstrumenten in handen hebben, wekken de suggestie de muziek zelf te spelen. Bij ons festival live te zien!

De antieke bakfiets van Bakkie Bike Cinema is een van de kleinste bioscopen van Nederland. Per keer kunnen twee mensen tegelijkertijd een film kijken. Bij de Bakkie Bike Cinema draait het echter niet alleen om wat zich in de bioscoop afspeelt. Voor de deur dansen en spelen de ouvreuses hun eigen pauzeprogramma en bespelen zo het publiek buiten de bioscoop.

De zeespiegel stijgt! Zal de menselijke soort binnen onafzienbare tijd ten onder gaan aan zijn eigen halsstarrigheid of past hij zich nog even snel aan? Marineofficier en wetenschapper Jean-Jacques Cousteau denkt er het zijne van en draagt zijn boodschap uit. En hij komt niet alleen!

Binnen in het Fort speelt vier keer de voorstelling Pegel & Kegel door Theater van de Droom. De voorstelling neemt je mee op een wonderbaarlijke droomreis waarbij je wordt omringd door fantastische maskers, poppen en objecten die tot leven worden gebracht. Een unieke en betoverende ervaring die je niet mag missen

Familietheater & entertainment
Fata Morgana is de nieuwste voorstelling van Hilaria, het theatergezelschap dat vorig jaar voor hilariteit zorgde met hun hondenshow. De twee Hagenezen van autochtone afkomst brengen nu een Oosterse illusieshow. Arabische prinsen, Indiase slangenbezweerders en een reeks van oosterse personages en tradities passeren de revue. Veel muziek, weinig tekst, zeer visueel, veel humor en magie!

Magie de Paris is een magische act vol Franse magie, mentalisme en illusionisme en niet te missen voor de replica van de Eiffeltoren. In een Bourgondische sfeer, met wijn, kaas en stokbrood, ben je

onderdeel van vreemde tovenarij. Flessen wijn komen tevoorschijn, kinderen op

hun puntje van de stoel en een ieder ziet dat deze straattheateract meer is dan ‘Magie met de

Franse slag’. En natuurlijk is deze metalen blikvanger óók een betoverend decor voor verliefde stelletjes die met elkaar op de foto willen.

Kinderen kunnen bij kunstenares Geertje Tjalma gratis wolkenmannetjes maken en tijdens de dag zullen leerlingen van Rik Niks diverse optredens geven.

De hapjes en drankjes worden deze dag verzorgd door Dave Kleine en zijn team van het Helderse Jongen Biercafé en restaurant.

Het festival is gratis. Kijk op de site van vriendevandenhelder.nl voor meer info