DEN HELDER - Het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman is vandaag terug gekeerd in de thuishaven Den Helder na een 2,5 maand durende missie in het Caribische gebied.


De bemanning werd daar ingezet vanaf 24 april ter ondersteuning van de lokale autoriteiten in de strijd tegen het corona virus. Op de missie 'Carib Support' werden er diverse vormen van ondersteuning geleverd waaronder transport, maritieme grensbewaking en openbare orde maatregelen.

De geëmbarkeerde eenheden zoals de 48 mariniers van het 12e Raiding Squadron en de twee Cougar-helikopters van het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht zijn gedurende de inzet veelvuldig ingezet.

Daarnaast heeft Zr.Ms. Karel Doorman diverse malen een bevoorrading op zee uitgevoerd met het stationsschip Zr.Ms. Zeeland waarbij zij van brandstof werd voorzien. Tot slot was er een bijzondere ontmoeting met varende eenheden van de Franse en Britse marines die ook voor nationale corona-inzet in het gebied aanwezig waren.

De komende tijd blijft Defensie de civiele autoriteiten in het Caribisch gebied ondersteunen met andere eenheden. Deze zorgen onder meer voor medische ondersteuning, voedseltransporten en maritieme grensbewaking. De aankomst in Den Helder zal door de coronamaatregelen een sober karakter hebben. Toch stonden er vrienden en familie te wachten in de haven van Den Helder om hun geliefden te verwelkomen.