DEN HELDER - Unieke samenwerking tussen SV Noordkop atletiek, Praktijkondersteuner van de Huisarts, en Rik Bodylanguage. Alle partijen zetten zich in voor mensen die willen starten met wandelen of hardlopen. Het doel is dat mensen zich lekkerder in hun vel gaan voelen, beter om kunnen gaan met stress of burn-outklachten. Of gewoon laagdrempelig willen starten met bewegen.


Twee jaar geleden heeft SV Noordkop een subsidie aangevraagd om samen met andere partijen uit de sport en zorg een programma op te zetten voor mensen die willen gaan bewegen als middel om zich beter psychisch en lichamelijk beter te voelen. Dit programma bestaat uit gezondheidslessen over stressreductie, goed slapen en gezonde voeding EN een beweegprogramma met wandelen of hardlopen. Daarnaast kunnen deelnemers tijdens de cursus kennismaken met Yoga of Tai-Chi bij Riks-Bodylanguage.

Dit project is de start geweest van een unieke samenwerking die nu zonder subsidie voortgezet kan worden in een verbeterde versie. Deze cursus past bij uitstek bij een nieuwe tendens en behoeften van de samenleving. Sport en Bewegen meer als middel te zien om je beter te voelen, maar ook gebruik maken van andere verenigingen en organisaties om een breed beweegaanbod te kunnen bieden. Huisartsen zien soms patiënten die een medische aandoening hebben, maar mede gebaad zijn bij een niet-medische oplossing. Bewegen en gezondheidslessen kunnen hier een onderdeel van zijn. Het is mooi dat de praktijkondersteuner van de huisarts deze ondersteuning kan geven bij een vereniging en daarna samen met hen in beweging komt, samen met trainers van SV Noordkop.

Van bewegen is bekend dat het een gunstig effect heeft op de aanmaak van hersenstoffen als endorfine en serotonine. Hierdoor neemt de stresstolerantie toe en het brengt gedachten tot rust. Met fitheid en opgewektheid tot gevolg. Kortom, de cursus heeft een positieve invloed op onder andere; sombere gevoelens, herstel van burn-outklachten, zelfvertrouwen slaap, conditie en gezondheid.

De nieuwe cursus van 8 weken (en terugkomdag) start op woensdag 16 oktober bij atletiekvereniging SV Noordkop aan de Ruyghweg. De bijeenkomsten vinden plaats op woensdagavond van 18.30 tot 20.15. In bijeenkomst 1 t/m 4 is er tijdens het eerste uur de mogelijkheid om gezondheidsvoorlichting te volgen. Een praktijkondersteuner van de Huisarts bespreekt dan thema’s zoals omgaan met stress, piekeren, slapen en leefstijl. Het tweede uur gaat u wandelen of hardlopen. Bijeenkomst 4 t/m 8 is er alleen wandelen en hardlopen. Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van een optioneel sportaanbod bij Rik Bodylanguage, waarin kennis kan worden gemaakt met Tai-Chi, Yoga en Fitness. Het beweegprogramma is op maat en het gaat vooral om het ervaren van plezier in bewegen.

Meer informatie of aanmelden kan bij Saskia Verijzer van Team Sportservice Den Helder: sverijzer@sportservicenoordholland.nl / 0223-684726.