DEN HELDER - 30 musici en zangers voeren een klaterend frisse versie van de korte komische opera 'De Schipbreuk' van Johan Wagenaar uit. Op dinsdag 13 juli gaat de voorstelling in première in Willemsoord 66 te Den Helder. De tournee vervolgt zich daarna per historische klipper: vandaar de geuzennaam ‘klippertournee’. Échte matrozen, accordeonist, strijkkwartet, blazers en een scheepsbatterij aan slagwerk gaan mee. Verder nog te zien in Harlingen, Oost-Vlieland en West-Terschelling.

De dames genieten van de zon en de heren kijken op tegen de officiers in de lange jassen. “Wat een reus!” zingen de matrozen. “Daar zit een luchtje aan...” zingt de stuurman terwijl hij naar de horizon tuurt. Maar de neus van de stuurman is niet wat die ooit was – wat wil je ook, als je zoveel van sigaren en tabak houdt? Hij ruikt storm op komst... maar klopt dat wel?

Het project richt zich op talentontwikkeling, lokale verbinding en behoud van Nederlands cultureel en natuurlijk erfgoed. Vandaar ook de keuze voor het Oud-Hollands muziektheaterstuk ‘De Schipbreuk’ van componist Johan Wagenaar en tekstschrijver Gerrit van de Linde (pseudoniem De Schoolmeester). Bijzonder: het gehele stuk is zelf gearrangeerd door drie leden van het ensemble en voorzien is van een tekstuele update. Zo klinkt het absurdistische stuk als een klok en is het ook anno 2021 nog goed te volgen.

Genieten van deze voorstelling kan maar liefst vier keer: in de frisse havenwind van Harlingen, in het historische Gebouw 66 (Willemsoord) te Den Helder, in de houten Nicolaaskerk op Vlieland met lezing over het scheepswrak door Joost van Bommel (cultuurhistorische vereniging Eylandt Flielandt), of in de sfeervolle Westerkerk van Terschelling. Kaarten zijn te reserveren op de website www.klippertournee.nl en kosten € 14,- of € 12,- voor studenten – behalve voor de try-out, die is gratis – en buiten.

Alle voorstellingen

Zo 11 juli 16.00u De Skûle Nieuw Zuid, Pr. Irenestraat 2, Harlingen (try-out)*
Di 13 juli 20.00u Gebouw 66, Willemsoord 66, Den Helder
Do 15 juli 20.00u Nicolaaskerk, Kerkplein 7, Oost-Vlieland**
Za 17 juli 20.00u Westerkerk, Westerbuurtstraat 4, West-Terschelling
* Op buitenlocatie; gratis toegankelijk, stoel en paraplu graag zelf meenemen.
** Met inleiding over het scheepswrak voor Vlieland door Joost van Bommel (Cultuur Historische Vereniging Eylandt Flielandt).

Tickets: €14 (regulier) / €12 (studenten, CJP). Beperkt plaats i.v.m. coronamaatregelen, over de definitieve capaciteit wordt u na reservering tijdig geïnformeerd. Eén uur voor aanvang vrije verkoop aan de deur (pinnen) zolang de voorraad strekt.

Reserveringen, actuele tijden en extra concerten: www.klippertournee.nl.

Componist Johan Wagenaar
Libretto (origineel) Gerrit van de Linde (De Schoolmeester)
Arrangementen Tom Peeters, Michaël Ypma, Lieke Op ‘t Rood
Libretto (update) Jeroen Sarphati
Dirigent Peter-Paul van Beekum
Regie en concept Maike Flick
Sopraansolist Marene Elgershuizen
Tenorsolist Joost van Velzen
Bassolist Bram Trouwborst
Accordeon Lieke op ’t Rood

De Klippertournee wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie en Zeestad Den Helder. Partners zijn De Skûle Nieuw Zuid, CHV Eylandt Flielandt en rederij Friese Vloot.