DEN HELDER - Afgelopen zaterdag 6 oktober 2018 kwam voor 36 chronisch zieke – en gehandicapte kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 17 jaar een droom uit toen zij voor één keer in hun leven zelf een vliegtuig mochten besturen. Deze jeugdige piloten-in-de-dop waren door Stichting Hoogvliegers uitgenodigd om op Den Helder Airport onder begeleiding van ervaren piloten een vlucht te maken, daarbij vergezeld door ouders/verzorgers en broertjes/zusjes. Dankzij de inzet van het eigen ambulancevliegtuig van Stichting Hoogvliegers hebben ook een tweetal bedlegerige meisjes deze vlucht mogen maken. Na afloop is aan iedere Hoogvlieger een vliegbrevet uitgereikt.

De vluchten zijn uitgevoerd met 13 sportvliegtuigjes, afkomstig van vliegvelden verspreid over heel Nederland. Uniek voor de Hoogvliegerdag op Den Helder Airport is dat kinderen naast hun individuele vlucht ook een vlucht in een helikopter mochten maken. Dit werd mogelijk gemaakt de Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie (NOGEPA) in samenwerking met CHC Helicopters.

Voor de kinderen begon de dag al speciaal, want zij werden ’s morgens ontvangen bij de Van Veen Transportgroep aan de Mastenmakersweg en vandaar in een konvooi van vrachtwagens en onder politiebegeleiding naar Den Helder Airport gereden.

Naast vliegen waren er voor de kinderen op de Hoogvliegerdag nog vele andere activiteiten: een bezoekje aan de verkeerstoren en de Traditiekamer van de Marineluchtvaartdienst, uitgebreid oefenen op vliegsimulatoren, spelen met lego, bekijken van een heuse NH90 gevechtshelikopter of de brandweerauto van de luchthaven. Naast een springkussen waren er ook clowns, sprookjesfiguren, stormtroopers en levensgrote knuffeldieren. Het mobiel medisch team van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord was aanwezig met een ambulance en gaf de SAR helikopter een demonstratie van een reddingsoperatie.

Rond het middaguur was er ook een runway-run met alles wat rijdt, ligt geeft en lawaai maakt.

Ruim 40 vrijwilligers waren tijdens deze dag actief om kinderen een onvergetelijke dag te bezorgen.

Deze dag wordt verder mogelijk gemaakt door Den Helder Airport, Maritiem Vliegkamp De Kooy, NoordWest Services & Security, Restaurant Vice Versa, Den Helder Stores, Port of Den Helder, Lisdodde Bloemen, Aannemingsbedrijf van der Wal, Rabobank Kop van Noord-Holland, Rotary Den Helder en Anna Paulowna, Lions Den Helder, Land Transport, Vepabins, Taylor Elektrotechniek, Legoclub Den Helder, Sikina Evenementen & Organisatie, HCC Noord-Holland Noord, Balans Schoonmaak- en bedrijfsdiensten, Regelsammy, DEV Verhuur, Omnyacc accountants en belastingadviseurs en NHV.

Over Stichting Hoogvliegers
In haar 10-jarig bestaan heeft Stichting Hoogvliegers in ieder jaar van haar bestaan bijna 1.000 kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 17 jaar, die chronisch ziek zijn of een beperking hebben, een unieke dag laten beleven door ze te laten vliegen in een helikopter of vliegtuig. Even een dag niet denken aan het ziek zijn, maar aan het recht houden van hun toestel – want als de omstandigheden het toelaten, dan mogen ze tijdens hun vlucht zelf sturen. Inmiddels mogen dan ook bijna 10.000 kinderen zich Hoogvlieger noemen.

Op vrijwel alle vliegvelden in Nederland worden jaarlijks Hoogvliegerdagen georganiseerd, waar grote groepen kinderen met elkaar een leuke dag aangeboden krijgen. Samen met brandweer, politie, stoere vrachtwagens, limousines, sportauto's en vooral helikopters en vliegtuigen beleven ze een geweldig avontuur. Door de aanschaf van een ambulancevliegtuig in 2011 werd het mogelijk om ook bedlegerige kinderen met een speciale brancard zo’n onvergetelijke dag te bezorgen. Daarnaast worden ook individuele vluchten georganiseerd, waarbij een kind wordt gekoppeld aan een piloot die vliegt vanaf een vliegveld in hun eigen buurt. Zo kan elke dag, en door heel Nederland, met de kinderen worden gevlogen. Stichting Hoogvliegers is voor haar inkomsten volledig afhankelijk van donaties, giften en opbrengsten van acties.

Voor meer informatie zie: www.stichtinghoogvliegers.nl