DEN HELDER - Twee uur per week wandelen verlaagt de kans op een beroerte met dertig procent. Drie keer per week is beter voor je geheugen en een half uur per dag met de benenwagen kan depressiviteit met een derde verlagen. Team Sportservice en diverse zorgprofessionals doen daarom mee aan de Nationale Diabetes Challenge. Dit jaar niet een, maar drie startlocaties. De eerste is maandag 9 mei vanaf het trainingscentrum De Linie.

Iedereen die mee wil doen, kan zich inschrijven voor de groepschallenge. “Deze is niet alleen bedoeld voor mensen met diabetes hoor”, haast Lydia van Noord van Team Sportservice zich te zeggen, “iedereen kan meelopen. Je werkt samen met anderen op een eenvoudige manier aan je gezondheid. We gaan elke week op dezelfde dag op pad. En dat twintig lang vanaf drie locaties in Den Helder en Julianadorp.”

Het initiatief van de NDC komt bij Bas van de Goor vandaan. De voormalig topsporter volleybal zet zich al jaren in voor een gezondere leefstijl bij mensen met diabetes.

Meer sociale contacten

De initiatiefnemer ziet dat de NDC positieve effecten van bewegen op een leven met diabetes heeft. Van de Goor: “Onderzoek laat zien dat deelnemers afvallen, beter in hun vel zitten en vaak minder medicatie nodig hebben. En deelnemers geven hun leven een hoger cijfer en hebben meer sociale contacten gekregen.”

Buitenlucht en in beweging

Lydia van Noord is degene die zich vanuit haar werk bij Team Sportservice heeft aangesloten bij de landelijke Diabetes Challenge. “Ik en mijn collega’s willen meer mensen motiveren mee te lopen. Ik weet hoe goed het is voor je. Buitenlucht, in beweging zijn, misschien wel nieuwe mensen leren kennen. Op alle vlakken word je er beter van”, aldus de buurtsportcoach.

Zestien weken aaneen

De NDC is een laagdrempelige opstap naar beweging en de begeleiding is van diverse zorgproffesionals als huisartsen, diëtisten en fysio’s en de buurtsportcoaches van Team Sportservice. De afstand is afhankelijk van het tempo van de deelnemers. Deelname is gratis, iedereen krijgt een officieel NDC-T-shirt en je bent niet verplicht elke week aanwezig te zijn. “Maar het is natuurlijk wel gezellig als we een hechte groep worden. Net als vorig jaar”, lacht de buurtsportcoach.

Aanmelden

Aanmelden voor de wandelchallenge kan op de speciale pagina’s die Team Sportservice aangemaakt heeft. Deze zijn te vinden op www.nationalediabeteschallenge.nl/gemeentedenhelder/

Er zijn drie startlocaties: maandag 9 mei aan de Sportlaan 32, dinsdag 10 mei vanaf voetbalvereniging JVC in Julianadorp en woensdag 18 mei de Schooten vanaf het Gezondheidscentrum bij de Golfstroom.