Daarmee is de oever weer 100 jaar beschermd. Er is op dit traject ook nagedacht over biodiversiteit en CO2-reductie; Op dit traject is een stuk zogenaamde plas-dras oever aangelegd en er is gewerkt met tweedehands damwanden/hout en geëlektrificeerd materieel. Ook is er een vleermuizenverblijf gebouwd van tweedehands materiaal. Verder is van de gelegenheid gebruik gemaakt om de bestaande botenhelling wat flauwer te maken, zodat deze meer gebruiksvriendelijk is. In het najaar zullen er nog wat kleine werkzaamheden uitgevoerd worden, maar het grote werk is nu klaar.
Plas-dras oever
Bij een plas-dras oever wordt de oever op zo'n manier ingericht dat er nat(tig)e stukken ontstaan. In deze ondiepe plassen ontstaat een enorme rijkdom aan insecten, planten en dieren. In de verschillende waterdiepten groeien en leven bovendien veel verschillende flora en fauna. Dit draagt bij aan een hogere biodiversiteit. Inmiddels groeien de eerste rietstengels in het water en ontstaat op termijn een mooie afscherming naar de Kooyhaven.
Vleermuizenverblijf
Op de oever is een vleermuizenverblijf gebouwd. Dit verblijf biedt onderdak aan verschillende soorten vleermuizen voor met name de meervleermuis. Vleermuizen brengen winters het liefst door in een vochtige, tocht- en vorstvrije omgeving. Het verblijf is een ruimte van enkele vierkante meters groot die eruitziet als een bunker. Aan de wanden hangen houten richels en er zijn plekken aan het plafond gemaakt waar vleermuizen lekker aan kunnen hangen. Het verblijf biedt ook een onderkomen aan (nacht)vlinders en andere insecten.