DEN HELDER - Van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli 2023 vinden Sail Den Helder en de Marinedagen plaats. Er liggen dan 42 tallships, 180 varende erfgoedschepen en vele marineschepen aan de kade. Jong en oud kan bovendien gratis de Offshore Experience bezoeken op 30 juni en 1 juli.


In de Offshore Experience staat Den Helder als energiehaven centraal. De provincie Noord-Holland is sponsor van Sail Den Helder en zet waterstof tijdens het evenement in het spotlicht.

Offshore Experience

In het Blue Port Centre, de voormalige visafslag, is een racewagen met een elektrische waterstofmotor te bewonderen: de Forze IX. Bezoekers kunnen met de auto op de foto en in de hydrogen racing simulator ervaren hoe het voelt om zo’n wagen te besturen.

Tijdens een waterstofdemonstratie wekken zonnepanelen energie op waarmee waterstof wordt geproduceerd, die later weer wordt omgezet in elektriciteit. Ook presenteren spreekstalmeesters Kenneth en Andor een waterstofquiz.

Bij de Offshore Experience kunnen bezoekers met virtual reality (VR) de haven van de toekomst zien en ontdekken wat een onderwaterrobot kan. Bezoekers kunnen ook een helikopter-survivalsuit proberen. Verder organiseert beroepsopleider ROC Vonk een experience waarbij deelnemers een miniatuur windmolenpark bouwen en installeren in een watertank.

Zie www.saildenhelder.nl voor het hele programma.

Waterstofdemonstratie

Energiehaven

Den Helder krijgt een nieuwe rol in de energietransitie met wind op zee en waterstof. Eind 2022 stelde de provincie € 3 miljoen beschikbaar om de ontwikkeling van waterstof te stimuleren. In mei 2023 kreeg Noord-Holland de Hydrogen Valley status. Dit is een Europese toekenning voor regio’s die zich op onderscheidende wijze inzetten voor het ontwikkelen van een energiesysteem op basis van duurzame waterstof. De regio heeft nu betere toegang tot kennis en financiering vanuit Europa.