DEN HELDER - Het thema van de Boekenweek 2024 is ‘Bij ons in de familie’. In de online kunstlezing van Bureau Boeiend op woensdag 20 maart laat kunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclin de deelnemers daarom kennismaken met de interessantste (familie)portretten.


Een goed portret is zoveel meer dan een kopie van het gezicht. Een geschilderd of gefotografeerd portret toont niet alleen de gelaatstrekken, maar legt ook een identiteit, een karakter of een humeur vast. Wie in het verleden een schilderij van zichzelf liet maken, was ervan bewust dat het haar zou overleven en dus een imago voor toekomstige generaties zou bepalen.

De verhalen zitten in de details: handschoenen (die de geportretteerde bijna nooit aan heeft), een hondje (het ras doet ertoe) en de objecten die men in de handen of in de buurt heeft. Vrouwenbenen waren tot begin twintigste eeuw uit den boze. Meer dan een schoenpunt mocht niet onder een jurk uitsteken. En een zeventiende-eeuws dubbelportret van echtelieden werd bijna altijd op twee losse schilderijen gemaakt. De man stond of zat vrijwel altijd links en de vrouw rechts. Het is een fascinerende wereld.

De lezing begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Een kaartje kost € 5,00. Deelnemers volgen de lezing thuis op hun eigen computer of tablet via het programma Zoom. Kaarten zijn te koop via www.kopgroepbibliotheken.nl/activiteiten.