DEN HELDER - Krzysztof Dobrowolski-Onclin van Bureau Boeiend geeft donderdagavond 11 juni een online kunstlezing over Jan Steen. Exclusief voor KopGroep Bibliotheken. De lezing is gratis te volgen via Zoom. Een cadeautje van de bieb, omdat er voorlopig nog geen activiteiten met publiek plaatsvinden.

‘Het huishouden van Jan Steen’, de titel van de lezing, is een spreekwoord waarvan vrijwel iedereen de betekenis kent. Het is dan ook inderdaad een enorme bende op heel wat schilderijen van de populaire schilder Jan Steen (ca. 1625-1679). Hoe komt het dat zijn naam aan die rommeligheid is gaan kleven? En wat wilde Steen er precies mee uitdrukken?

Dat Steen zo met de rommel op zijn schilderijen wordt geassocieerd, komt vooral omdat historici dachten dat hij daarmee zijn eigen huishouden uitbeeldde. Maar hij toonde het dagelijks leven met een moraliserende lading. Het is echter niet alleen een opgestoken vingertje. Schilderijen over dronkaards die bestolen worden of heren die zich laten inpakken door rondborstige jongedames -die vervolgens hun beurs stelen- waren bedoeld ter lering en vermaak.

Tijdens deze lezing leren de deelnemers de betekenis van Steens kunst kennen en maken kennis met zijn veelzijdigheid. Hij schilderde niet alleen chaotische interieurs, maar ook portretten en historische schilderijen.

Hoe werkt het?
Deelnemers volgen de lezing thuis op hun eigen computer of tablet via het makkelijk te hanteren programma Zoom. Ze zien alle afbeeldingen en horen de spreker praten. Bovendien bestaat de mogelijkheid om hem vragen te stellen. Meer informatie is te vinden in het activiteitenprogramma op www.kopgroepbibliotheken.nl