DEN HELDER - Het broedseizoen is volop aan de gang en dat is een spannende tijd. Normaal gesproken is Balgzand afgesloten voor publiek, maar tijdens deze excursie op zondag 12 mei kan je mee om zelf alle vogels te zien en de bijzondere sfeer te beleven.

Broedende vogels

Ga mee met deze bijzondere vogelexcursie van Landschap Noord-Holland naar Balgzand, het vogelparadijs bij Den Helder. Er zijn maar weinig andere plekken in Noord-Holland waar je zoveel vogels bij elkaar kunt zien.
Hier begint de Waddenzee, het mooiste natuurgebied van ons land, dat helemaal doorloopt tot Denemarken.

Broedvogels, zoals de lepelaar, tureluur, kluut, visdief, scholekster en maar liefst vier soorten meeuwen, broeden hier graag op de schorren langs de dijk. Vlak bij hun rijk gedekte tafel: de wad bodem.

Ook biedt Balgzand een goede rustplaats voor trekvogels, zo goed dat ze soms zelfs hun reis naar het noorden nog wat uitstellen. Is hun verenkleed al gewisseld naar het zomertenue, dan valt er veel te genieten.


Op de fiets!

Er wordt binnendijks gefietst van het Kuitje naar de Kooyhoekschor, waar bij hoog water de meeste vogels zitten. Er zijn leenfietsen bij het vertrekpunt aanwezig! De fietstocht heen en terug is ongeveer 5 kilometer.
Onderweg stop je regelmatig om vogels die in en langs het kanaal zitten of in de Balgzandpolder, te bekijken. Bij het keerpunt ga je de dijk op. Hier heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van de Kooyhoekschor.
Het is om 11.00 uur hoog water en veel vogels hebben zich verzameld op deze belangrijke rustplek.
Er is een telescoop beschikbaar, maar heb je een verrekijker, neem die dan mee. Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van 12 jaar en ouder.
Graag reserveren. Het is helaas niet mogelijk om ter plekke aan te sluiten. Kosten € 10,00. Beschermers/donateurs van Landschap Noord-Holland ontvangen 40% korting.

Wanneer: zondag 12 mei 2024 van 10:30 tot 12:30 uur

Vertrekpunt: Informatiepunt 't Kuitje; Oostoeverweg 80; 1786 PS Den Helder

Zie voor verdere informatie en reserveren: www.gaatumee.nl