DEN HELDER - Ga op zondag 16 oktober mee met de gidsen van Landschap Noord-Holland naar het vogelparadijs Balgzand. Je kijkt er je ogen uit. Je gaat op de fietsen, die daar klaarstaan naar de schor, waar de meeste vogels te zien zijn.

Trekvogels op Balgzand
Balgzand is een belangrijk kruispunt van vogeltrekwegen. Vogels zoals de kanoet en de bonte strandloper trekken twee keer per jaar duizenden kilometers. Veel van de vogels die hier leven hebben relatief lange poten en worden daarom 'steltlopers' genoemd. Op Balgzand houden zij een tussenstop om uit te rusten en vooral om hun voorraad vet aan te vullen.

Velen blijven zelfs de hele winter. Ze vinden er een overvloed aan voedsel wanneer het laag water is. Rust, ongestoord kunnen eten en zo min mogelijk energieverbruik door opvliegen is van levensbelang. Om deze belangrijke rustplaats voor trekvogels te behouden is Balgzand doorgaans niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens deze excursie ga je samen met een gids toch een bezoek brengen. Op de fiets! Er wordt binnendijks gefietst van het Kuitje (het vertrekpunt) naar de schor, waar de meeste vogels zitten. Er zijn leenfietsen bij het vertrekpunt aanwezig! De fietstocht heen en terug is ongeveer 5 kilometer.

Onderweg stop je bij een uitkijkpunt, boven op de dijk. Hier heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van de Kooyhoekschor. Het is om 11.40 uur hoog water en veel vogels hebben zich verzameld op deze belangrijke rustplek. Er is een telescoop beschikbaar. Heb je een verrekijker, neem die dan mee. Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van 12 jaar en ouder.

Bij voorkeur reserveren; ter plekke aansluiten is mogelijk maar dan contant en graag gepast betalen.

Wanneer: zondag 16 oktober van 11:15 tot 13:45 uur
Vertrekpunt: Informatiepunt 't Kuitje; Oostoeverweg 80; 1786 PS Den Helder
Verdere informatie en reserveren via www.gaatumee.nl