DEN HELDER - Op zaterdag 11 en zondag 12 september 2021 vindt de 35ste landelijke editie BankGiro Loterij Open Monumentendag (OMD) plaats. Het evenement wordt ook dit jaar wederom in Den Helder georganiseerd door Citymarketing Den Helder. Het landelijk thema van Open Monumentendag luidt: “Mijn monument is jouw monument”, een vrije vertaling van “Mi Casa es su Casa. Dit thema draagt gastvrijheid en toegankelijkheid uit. Tijdens Open Monumentendag openen deuren zich van monumenten waar je doorgaans niet zo snel komt.

De opening van Open Monumentendag is op zaterdag 11 september om 10.00 uur in het Paviljoen van Toen, Borneolaan 1. De openingshandeling wordt verricht door Stichting Afgestoft en de kinderburgemeester van Den Helder. Vanaf deze locatie start na de opening een fietstocht georganiseerd door de Helderse Vereniging voor Sociale geschiedenis. Deze tocht duurt ongeveer 2 uur en aansluiten is gratis. Programmaboekjes met deelnemende monumenten zijn af te halen bij de Experience Store aan de Spoorstraat nr. 2 en ook te downloaden op de website van Citymarketing Den Helder www.denhelder.online. Op deze website vind je ook de laatste actuele informatie.


Misschien is het Carillon wel het leukste en spannendste monument voor alle kinderen in Den Helder! Eerst ‘duik’ je het monument in, en daarna klim je via een steil trappetje helemaal omhoog in de toren, waar je heel Den Helder en de zee kunt zien! De deelnemende monumenten zijn op locatie herkenbaar aan een vlag of wegwijs bord.

Over Vriendenloterij Open Monumentendag

Tijdens de Vriendenloterij Open Monumentendag openen duizenden monumenten in heel Nederland in het tweede weekend van september gratis hun deuren voor publiek. Met vriendenloterij Open Monumentendag wordt de aandacht door monumenten vergroot door het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken voor breed publiek. Open Monumentendag wordt georganiseerd door lokale comités door het hele land met Nederland Monumentenland als landelijke coördinator en wordt mede mogelijk gemaakt door de Vriendenloterij.