DEN HELDER - Op zaterdag 15 oktober opent het Nationaal Reddingmuseum in Den Helder de spectaculaire virtual reality experience van de nieuwste havenreddingboot Nh1816 van de KNRM voor het publiek. ‘’Volle kracht Vooruit! Man overboord.’’ De ultieme beleving van het Nederlandse reddingwezen. Een langverwachte droom die, na twee jaar stil te hebben gestaan, eindelijk in vervulling gaat. Op 14 oktober vindt de officiële opening plaats door Cas Verhage, voorzitter Goede Doelen Stichting Nh1816.

De virtual reality experience aan boord van de Nh1816
Er is een model van de nieuwste havenreddingboot van de KNRM gemaakt met daarin een VR voor vier personen. In deze VR experience zijn bezoekers bemanningsleden van de Nh1816 en worden zij meegenomen in een spannende en realistische belevenis van een reddingsactie op zee. Op deze manier worden gebeurtenissen en acties van het reddingwezen tijdelijk realiteit voor de bezoeker. Zij ervaren de spanning tijdens de redding van een opvarende. Met de komst van de VR experience neemt het museum weer een stap richting innovatie.

Reddingboot Nh1816
De Nh1816 is sinds 1 november 2015 in dienst van de KNRM. Deze werd geschonken door Stichting Goeden Doelen Nh1816 en gedoopt door Koningin Maxima. De Nh1816 is de eerste reddingboot van een nieuwe klasse all-weather reddingboten. Met haar grote formaat en een gewicht van 33,6 ton, is dit een reddingboot van grote klasse.

Mogelijk dankzij brede steun

Dankzij de brede steun van verschillende fondsen, bedrijven en particulieren, zoals het Waddenfonds, Dorus Rijkers Fonds, Mondriaanfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie NoordHolland, Stichting Goeden Doelen Nh1816, Stichting Ondernemers aan Zee, Royal Peterson en de Rabobank, kon het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers ook dit deelproject realiseren. Overige belangrijke partijen die hun bijdrage hebben geleverd zijn de KNRM en Northseadivers.