DEN HELDER - Port of Den Helder is jarig en viert dat op dinsdagavond 27 juni om 19.30 uur in KopGroep Bibliotheek School 7 met een lezing over de historie van de Helderse haven. Spreker Maarten Noot, van de Helderse Historische Vereniging, neemt de luisteraars deze avond via zijn verhalen mee langs de oude Buitenhaven van de 20e eeuw, vanaf het Wierhoofd tot het Kuitje.


De blik van het havenbedrijf is bij haar werkzaamheden vooral gericht op de toekomst, maar een verjaardag nodigt uit om terug te kijken. En er is veel om op terug te kijken. De haven zelf is immers al veel ouder dan tien jaar en er is in de loop der jaren veel veranderd. Tijdens de lezing deelt Noot beelden uit de tijd waarin je nog langs de afgemeerde marineschepen kon lopen. Ook vertelt hij over hoe je een braadje vis kon bietsen bij de viskotters, of hoe je kon krabbentukken onder de houten steigers en daar nog prachtige zeeanemonen kon zien. Over het lopen op de boeien bij het Loodswezen, spelen op de vlotten en kijken hoe de Texelse boot binnenvaart. En over hoe je bij het Marineschutsluisje kon zien hoe het water hoger en hoger kwam als het begon te stormen.

In de introductie op de lezing zal Jacoba Bolderheij, directeur van Port of Den Helder, een korte schets geven van de haven anno 2023 en de toekomst waarop zij afstevent.

Over de spreker
Maarten Noot (Jutter van het Jaar 2016) zet zich al jarenlang in voor het behoud van de Helderse geschiedenis. Dat deed hij als penningmeester, voorzitter en als lid van de Helderse Historische Vereniging (HHV). Hij staat bekend als een autoriteit op het gebied van de Helderse historie. Hij is eindredacteur van het kwartaalblad ‘Levend Verleden’ en van diverse boeken over de geschiedenis van Den Helder. Ook heeft hij zich ingespannen voor digitalisering van de archieven, zodat de historische informatie voor iedereen vindbaar is.

Kaartverkoop
Een kaartje voor de lezing kost € 2,50. Kaarten zijn te koop via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie in School 7.