DEN HELDER - Hoe ouder kinderen worden, des te minder lijken ze op wasmachines. De montagehandleiding en de gebruiksaanwijzingen blijken - zeker in de puberteit - de grote afwezigen. Gelukkig geeft Puberexpert Marina van der Wal op dinsdag 27 september om 19:30 uur een lezing in School 7. Hierin vertelt ze alles over het opvoeden en communiceren met pubers. Marina is bekend als vaste opvoedkundige van het tv-programma Koffietijd en als co-auteur van 'Het Enige Echte Eerlijke Puberopvoedboek'.

Ik ben niet gek!
"Ik ben niet de enige met vragen én ik ben niet gek als ik deze periode in het leven van mijn kind ook een lastige tijd vind". Dit gevoel van herkenning en erkenning delen de bezoekers van de puberavonden. Inmiddels hebben honderden ouders van pubers de thema-avonden bezocht. Als moeder van twee 'inmiddels klaar'-pubers bespreekt Marina op een humoristische manier de spagaat waarin ouders en pubers zitten. Aan de ene kant hebben pubers ruimte en vrijheid nodig en moeten ouders leren dat ze een stapje terug moeten doen in het leven van hun kinderen. Aan de andere kant zie je dat pubers - mede door de ontwikkeling van hun brein - juist duidelijke sturing nodig hebben.

‘Nee’ is ook een antwoord
Er wordt veel gelachen tijdens de lezing. Eén van de bezoeksters: “Ik dacht even dat ik in het theater was. Zo leuk!” Maar er is ook confrontatie. Van der Wal: "Ik wil ouders óók een spiegel voorhouden als het gaat om het stellen van regels en grenzen. Dat is namelijk ook een vorm van liefde voor je kind. Wij zullen onze kinderen ook moeten leren dat het leven tegenslagen en teleurstellingen kent."

Kaartverkoop
Kaarten voor de lezing kosten 2,50 euro en zijn te koop op www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie in School 7.