DEN HELDER - Gedeputeerde Rosan Kocken heeft de nieuwe tentoonstelling ‘Aanvallen en Verdedigen’ in Fort Kijkduin geopend.

Zij werd tijdens het doorknippen van een rood lint bijgestaan door wethouder Michiel Wouters van gemeente Den Helder en Gerben Huisman, directeur Waddenfonds. Met hun financiële bijdragen is de tentoonstelling en daarmee de vernieuwing van het Noordzeeaquarium mogelijk gemaakt.

De afgelopen periode is Fort Kijkduin druk bezig geweest met dit vernieuwingstraject. Nadat in 2021 de brug en het plein waren aangepakt en een nieuwe expositie in het museumgedeelte van het fort werd geopend, was het fort nu toe aan de volgende vernieuwingsslag. Bezoekers kunnen zich laten verwonderen in de vernieuwde tentoonstelling van het aquarium en er is een nieuwe tentoonstelling over de natuur rondom het fort, waardoor er een betere overgang ontstaat tussen het aquarium en het museumgedeelte.

Tentoonstelling ‘Aanvallen en verdedigen’

Er is veel vernieuwd aan het aquarium. De bassins zijn opnieuw gethematiseerd, het filtersysteem is vernieuwd, er is nieuwe verlichting en de informatievoorziening van het aquarium is gemoderniseerd. In de beuk naast het aquarium kan de bezoeker nu alles leren over de natuur rondom het fort, dat omringd is met duinen en midden in een oer-Hollands kustlandschap ligt. Hoe en welke dieren leven de dieren in dit landschap? Hoe overleven zij en welke gevaren komen er op hen af? Deze nieuwe expositie geeft antwoord op deze vragen en zorgt voor een mooie overgang van het museumgedeelte van het fort naar het Noordzeeaquarium.

Toekomstbestendig

De nieuwe tentoonstelling is mogelijk gemaakt het Waddenfonds, gemeente Den Helder en provincie Noord-Holland en is onderdeel van een grootschalig plan om het fort toekomstbestendig te maken.