DEN HELDER - School 7 is genomineerd voor de Public Library of the Year Award 2018. Dit is een internationale prijs waarmee vernieuwende bibliotheken worden bekroond. In totaal hebben 35 bibliotheken uit 19 landen van over de hele wereld zich aangemeld. Er gelden strakke criteria: de deelnemende bibliotheken moeten tussen 1 januari 2015 en 31 december 2017 zijn opgeleverd. Het gaat het om bibliotheken die nieuw zijn gebouwd óf zijn gehuisvest in een verbouwd pand dat daarvoor nog geen dienst deed als bibliotheek.

De jury heeft de kandidaten beoordeeld op 6 verschillende punten, waaronder de mate waarin de bibliotheek rekening houdt met nieuwe digitale ontwikkelingen, lokale verankering, duurzaamheid en de wensen en behoeften van de gebruikers.

De uitslag wordt op 28 augustus bekend gemaakt in Kuala Lumpur tijdens het congres van The International Federation of Library Associations (IFLA). De andere genomineerden zijn Austin Central Library in de VS, bibliotheek Villa-Lobos Park in Brazilië, de Noorse openbare bibliotheek Deichman Biblo Toyen en de openbare bibliotheek van Tampine in Singapore.

De medewerkers en vrijwilligers van de Helderse bibliotheek hebben de nominatie met gejuich in ontvangst genomen. “Dit is een kroon op ons werk,” aldus een enthousiaste directeur Jacinta Krimp. “Ook voor Woningstichting Den Helder, want zij hebben School 7 gerealiseerd. En voor de architecten, Evelien van Veen en Marcel van de Veer, die dit prachtige gebouw hebben ontworpen. Het is fantastisch om bij de 5 beste bibliotheken ter wereld te horen. Voor ons is deze nominatie al een prijs: nog niet eerder werd een Nederlandse bibliotheek genomineerd. Na ‘de beste bibliotheek van Nederland’ volgt nu internationale erkenning voor School 7”.

Award
De Award, die ooit in het leven werd geroepen door het Danish Agency for Culture and Palaces, bestaat sinds 2014. De eerste editie werd gewonnen door de Craigieburn Library in Australië. In 2015 ging de titel naar de bibliotheek in de Stockholmse wijk Kista en in 2016 werd Dokk1 in Denemarken uitgeroepen tot Library Of the Year. In 2017 was er geen uitreiking.