DEN HELDER - Veel jongeren hebben tijdens hun puberteit moeite met diabetes. Ze worstelen zich los van de directe "bemoeienis" van hun ouders en zoeken steun bij hun vrienden. Het is echter lastig uit te leggen wat het precies betekent om diabetes te hebben. Met de online serious game "Hyper Control" creëren Raccoon Serious Games, Albert Schweitzer ziekenhuis en Reinier de Graaf Gasthuis met steun van het Diabetes Fonds, een prikkelend en innovatief voorlichtingsmiddel, dat zorgt dat jongeren met diabetes zich begrepen voelen.

Veel misverstanden en onbegrip rondom type 1 diabetes

In Nederland bestaan nog steeds veel misverstanden over type 1 diabetes, terwijl ongeveer 120.000 Nederlanders type 1 diabetes hebben en daarmee een verhoogd risico lopen op ernstige complicaties zoals hart- en vaatziektes. Uit recent onderzoek van JDRF blijkt dat 54% niet weet wat type 1 diabetes is. Met name over de genezing en behandeling van type 1 diabetes bestaan grote misverstanden. Zo denkt 19% dat de ziekte te genezen is, blijkt uit het onderzoek onder vijfhonderd respondenten. Dit is tot op heden echter niet het geval. Mensen met type 1 diabetes hebben de ziekte levenslang, tot een oplossing gevonden is.

Het gevoel van onbegrip, waar iemand met type 1 diabetes regelmatig mee wordt geconfronteerd, is dan ook te beschrijven als frustrerend en vervelend. Diabetes is grotendeels een onzichtbare ziekte. Aan de buitenkant is namelijk niet te zien dat iemand diabetes heeft en over het algemeen draaien mensen met diabetes gewoon mee in de maatschappij. Veel mensen kunnen zich dan ook geen voorstelling maken wat de impact is van diabetes op het dagelijkse leven.

Volgens Richard Schol, Kinderarts bij Albert Schweitzer ziekenhuis, vinden jongeren het lastig om met vrienden over diabetes te praten, terwijl dit juist ook veel steun kan geven. 'Het is natuurlijk ook niet leuk om het over je ziekte te hebben. Een serious game kan helpen om je vrienden dat benodigde inzicht geven.' Liesbeth Spoelstra, verpleegkundig specialist bij Reinier de Graaf Gasthuis sluit zich hier volledig bij aan. 'Ondanks dat kinderen en jongeren vaak zo sterk en veerkrachtig zijn, is begrip van je omgeving ontzettend belangrijk in een lastige periode. Een serious game is een laagdrempelige en originele manier om dit te bewerkstelligen.'

Schol en Spoelstra zijn hierom een samenwerking aangegaan met het Delftse Raccoon Serious Games, expert in serious games en educatieve escape rooms, voor de ontwikkeling van de leerzame en interactieve ervaring: Hyper Control.

Jongeren ervaren diabetes met educatieve escape room Hyper Control is een spannende en educatieve online escape room die jongeren laat ervaren hoe het is om diabetes te hebben. De spelers ervaren bijvoorbeeld hoe het is om continu te moeten letten op je bloedsuikers en hoe het is om een hypo te hebben. In teamverband gaan spelers aan de slag en moeten hierbij samenwerken om de uitdaging te voltooien.

'Gaming is een populaire en treffende manier om jongeren te bereiken. Met Hyper Control creëren we een positief middel om het gesprek te starten. Op deze manier wordt de serieuze boodschap van het hebben van diabetes en hoe lastig dit is op een toffe manier gebracht.' Aldus Tim Micklinghoff, Projectleider bij Raccoon Serious Games.

Winnaar van Het Beste Diabetesidee 2021

Woensdag is de escape room Hyper Control uitgeroepen als een van de winnaars van Het Beste Diabetesidee 2021. Met Het Beste Diabetesidee ondersteunt het Diabetes Fonds inspirerende projecten die een bijdrage leveren aan het verlichten van de dagelijkse zorgen en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met diabetes. Naast Hyper Control zijn ook "de DiaTechExpect kaart", "Let's 'Do It Yourself' (DIY) Together!" en "Koolhydraten: Kijken als het kan, rekenen als het moet" in de prijzen gevallen. Meer informatie over Hyper Control en de andere type 1-winnaars van Het Beste Diabetesidee 2021 is te vinden op diabetestype1.nl.


In januari 2022 begint de daadwerkelijke ontwikkeling van de game en naar verwachting is Hyper Control rond september 2022 gereed om gespeeld te worden. Jongeren met diabetes die graag meedenken over de ontwikkeling van de game kunnen contact opnemen met Raccoon Serious Games.