JULIANADORP - Na het uitbreken van het norovirus in het Noorderhavenpark in Julianadorp worden dit weekend opnieuw maatregelen getroffen. Het zwembad in het 'woonzorgpark' wordt voor de tweede keer op rij gesloten om besmetting te voorkomen en dat komt de Helderse zwemleraar Fokke Terpstra duur te staan.

"Het is voor mij een flinke klap dat het zwemmen niet door kan gaan", zegt de 59-jarige zwemleraar tegen NH Nieuws. Hij is zelfstandig ondernemer en huurt het zwembad in het park voor particuliere zwemlessen.

Op het Noorderhavenpark in Julianadorp kunnen mensen met een verstandelijke beperking begeleid wonen. Er worden ook verschillende dagactiviteiten georganiseerd. Nadat het virus vorige week uitbrak, werd een open dag die voor 16 maart was gepland, afgezegd. Ook het zwembad werd toen gesloten.

'Rotvirus'
De zwemleraar heeft daar begrip voor. "Het is een rotvirus en ontzettend besmettelijk. Ik neem dus geen risico. Zij nemen dit besluit en ik moet het accepteren. Dat hoort ook bij het ondernemerschap."

Norovirus
Het norovirus staat ook wel bekend als buikgriep. Mensen die het krijgen moeten vaak overgeven, hebben buikpijn en vaak ook diarree. Het virus verspreidt zich via bacterieën die bijvoorbeeld op deurklinken of knoppen van kranen blijven zitten. Mensen kunnen hun risico op noro dan ook verkleinen door hun handen regelmatig te wassen met zeep.

Het gevolg is wel dat de leraar meer dan honderd leerlingen opnieuw moet teleurstellen. "Er zouden ook mensen afzwemmen. Voor de kinderen is het vooral vervelend, want die hebben continuïteit nodig. Na twee weken geen les, kunnen sommige kinderen terugvallen op niveau en dat wil je niet."

De financiële klap is merkbaar, maar dat is niet het enige waar Terpstra zich zorgen om maakt. "Ik kan de klap wel opvangen en dat het een keer gebeurt is overmacht, maar twee keer achter elkaar is heel vervelend voor veel mensen. Je bent namelijk ook iets aan het opbouwen met je klanten." Hoewel het de leraar nog meer geld kost, heeft hij besloten zijn klanten tegemoet te komen met goedkopere opvolgende lessen. "Ik vind het een compensatie waard."

Hij hoopt zijn lessen snel weer te kunnen hervatten, maar houdt rekening met mogelijk nog twee weken uitval. Over de huidige situatie bij het zwembad kan hij niet veel vertellen. "Ik weet alleen dat alles daar op slot is."