DEN HELDER - Op een heel vreemde plek, naast de marinebasis in Den Helder, vind je vogelparadijs Balgzand. Je kijkt er je ogen uit. Is de trek naar het zuiden al begonnen en verzamelen de diverse soorten zich hier al om zich op te vetten?

Welke trekvogels zijn er al op Balgzand?

Balgzand is een belangrijk kruispunt van vogeltrekwegen. Vogels zoals de kanoetstrandloper trekken twee keer per jaar duizenden kilometers. Op Balgzand houden zij een tussenstop om uit te rusten en vooral om hun voorraad vet aan te vullen.

Rust, ongestoord kunnen eten en zo min mogelijk energieverbruik door opvliegen is van levensbelang.

Om deze belangrijke rustplaats voor trekvogels te behouden is Balgzand doorgaans niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens deze excursie op zondag 20 augustus ga je samen met een gids van Landschap Noord-Holland toch een bezoek brengen. Er is een telescoop beschikbaar, zodat je de bijzonderheden van dichtbij kunt zien.

Op de fiets!

Er wordt binnendijks gefietst van het Kuitje naar de schor, waar de meeste vogels zitten. Er zijn leenfietsen bij het vertrekpunt aanwezig! De fietstocht heen en terug is ongeveer 5 kilometer. Onderweg stop je bij een uitkijkpunt, boven op de dijk.

Hier heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van de Kooyhoekschor. Heb je een verrekijker, neem die dan mee. Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van 12 jaar en ouder. Bij voorkeur reserveren; ter plekke aansluiten is mogelijk maar dan contant en graag gepast betalen.

Wanneer: zondag 20 augustus 2023 van 10:30 tot 13:00 uur

Vertrekpunt: Informatiepunt 't Kuitje; Oostoeverweg 80; 1786 PS Den Helder

Zie voor verdere informatie en reserveren: www.gaatumee.nl