PETTEN - SOS Dolfijn schat de kansen van de verdwaalde potvis die vanochtend is gezien ter hoogte van Petten en Callantsoog, somber in. Dat vertelt een woordvoerster van de organisatie aan onze mediapartner NH Nieuws.

Het dier werd gisteren voor de kust van Den Helder gesignaleerd en lijkt verzwakt, meldde SOS Dolfijn vanochtend al. Naarmate de tijd verder verstrijkt, wordt de kans dat het dier in leven blijft kleiner en kleiner, aldus de woordvoerder. "Er is steeds minder hoop voor de potvis. We hopen nu vooral op rust voor het dier. Als hij gestrand is, is hij niet meer te redden."

Machteloos
Het is volgens haar een slecht teken dat het dier ongeveer op dezelfde plek blijft liggen. "Hij beweegt eigenlijk niet. Dat geeft gelijk aan dat de toestand van het beest zorgelijk is. Maar het dier helpen beschadigt hem meer dan dat het 'm goed doet. Je staat machteloos en kan niet zoveel. Dat doet pijn."

Een visser die de potvis vanochtend spotte, vertelt telefonisch aan NH Nieuws: "Wij hadden net de netten opgehaald en waren weer begonnen in zuidelijke richting toen hij passeerde. Ik zag hem op ongeveer honderd meter afstand van het schip. Ik kon eerst niet duidelijk zien wat het was en of het nog levend was. Ik heb een klein beetje naar de vis toe gestuurd. Die had helemaal niet zoiets van dat -ie verjaagd werd. Toen zijn we er langs gevaren, hebben we een foto gemaakt en zijn we weer verder gegaan."

Sturen
Hij schat dat de potvis zo'n vjiftien meter lang is. "Daar bots je liever niet mee, nee. Maar ik kan wel goed sturen hoor, dus dat was geen probleem."