OUDESCHILD - Zondagmorgen even na 10.00 uur leverde scheepssloper Galloo, uit Gent, het stuurhuis van de de Teso veerboot Schulpengat af in de haven van Oudeschild.


Het stuurhuis is op een ponton door de duwboot Bobo over de Nederlandse rivieren en het Markermeer en IJsselmeer naar Den Oever gevaren. Bij Den Oever is deze via de Waddenzee naar de eind bestemming de haven van Oudeschild gevaren

Opvallend
Door de grote van het stuurhuis kon de stuurman van de Bobo niet voor zich uitkijken. Hij heeft de reis vanuit de stuurhut van de Schulpengat gedaan door middel van radiografische besturing van de duwboot.

Maandag 13 juli zal het stuurhuis met een hijskraan worden gelost en op een dieplader worden bevestigd. Aansluitend wordt het stuurhuis met dit speciale transport naar de eindbestemming bij Maritiem- en Juttersmuseum Flora gebracht.

TESO tentoonstellingspaviljoen
Het stuurhuis wordt in eerste instantie op een tijdelijke locatie bij Flora geplaatst. Aanvankelijk was het de bedoeling om in het najaar van 2020 met de bouw van het TESO tentoonstellingspaviljoen te starten. Echter door de coronacrisis is de bouw daarvan met een jaar zal worden uitgesteld.

De planning is nu dat in het voorjaar van 2022 het stuurhuis, dat onderdeel zal uitmaken van de TESO expositie, kan worden opengesteld voor publiek.