DEN HELDER - “Nou daar gaat-ie. Dan verklaar ik hierbij het Ommetje officieel voor geopend.” En met een flinke dreun van een echte stratenmakershamer sloeg sportwethouder Peter de Vrij een van de speciaal ontworpen tegels stevig in het zand. Donderdag 15 juli opende hij met een heleboel enthousiaste aanwezigen de eerste officiële Ommetje-route van Den Helder. En als het aan initiatiefnemer Team Sportservice ligt, volgen er de komende tijd nog heel wat meer door de stad.

“We zijn ons momenteel aan het oriënteren waar nog meer vraag is naar Ommetjes in de stad. Ik verwacht binnenkort zeker meer routes uit te kunnen zetten”, vertelt Jessica Glasbergen van Team Sportservice.

Oppepper voor het brein
Het Ommetje is in het leven geroepen door de Hersenstichting. Elke dag een stuk wandelen is goed voor lijf en leden en bovendien een oppepper voor het brein, blijkt uit onderzoek. De Hersenstichting benaderde neuropsycholoog Erik Scherder om het gezicht van het Ommetje te worden en sindsdien is het een zeer populaire app in coronatijd die door particulieren, maar ook hele groepen en bedrijven gebruikt wordt om zelfs de strijd aan te binden met elkaar.

Buitengewoon goede ontwikkeling
Wethouder Peter de Vrij roemt het initiatief: “Het is een buitengewoon goede ontwikkeling, mede mogelijk gemaakt met steun en financiën uit het Sportakkoord. We moeten meer bewegen en we hebben gezien dat juist in coronatijd veel meer mensen zijn gaan wandelen. Dat is een goede ontwikkeling.”

Eitje voor mij
Team Sportservice heeft in opdracht van de gemeente drie routes uitgestippeld in de wijk De Schooten. Een van een kilometer, eentje van twee en nog een van drie kilometer. Aan de wandelaar de keuze hoeveel stappen hij of zij wil en kan zetten. “Deze ene kilometer? Dat is een eitje voor mij”, lacht een van de aanwezigen tijdens de opening. Ik heb gezien dat de tegels gelegd werden dus ik weet al hoe de route loopt.”

Handig die tegels
De dame die naast haar loopt, vult aan: “Als je zelf regelmatig loopt weet je wel waar je kunt wandelen. Maar voor anderen zijn deze tegels die je de weg wijzen, heel handig. Als er meer worden uitgezet ga ik die ook verkennen. Ik ben overal voor in.”

Kleurrijke tegels wijzen de weg
De Ommetje-route in De Schooten is eenvoudig te herkennen aan de speciaal door de gemeente ontworpen tegels. Met de kleuren en vormen uit het logo van de gemeente Den Helder springen ze in het oog en zijn ze niet te omzeilen.