JULIANDORP/DEN HELDER - Tineke Rietel (63) werkt als jeugdverpleegkundige bij de GGD en woont met haar man in Julianadorp. Beiden zijn echte jutters, geboren en getogen in Den Helder. Sinds kort is ze zwerfvuilraper, begonnen als een soort therapie na haar handoperatie. Ze oefende haar handfunctie in het begin met korte rondjes die gaandeweg langer werden. Daarnaast helpt zwerfvuilrapen uitstekend tegen haar ergernis over alle rommel op straat en in de bermen.
In haar krant las ze over een opruimend echtpaar dat de dijk schoonhoudt en hun route registreert met de app HelemaalGroen, dat doet Tineke nu ook. Ze plant haar route aan de hand van de groene lijnen van anderen: daar hoeft ze vandaag niet heen. Met onverholen trots ziet ze waar ze geweest is. Opruimen is behoorlijk verslavend, onderweg geniet ze van complimenten, soms gaat een voorbijganger zelf ook mee opruimen. Voelde ze in het begin wat schaamte over het werk, dat is over, zij gooide die rommel toch niet op straat..
De gemeente is blij met haar zwerfvuilrapers en heeft opruimmaterialen beschikbaar. Tineke raapt het liefst alleen, wanneer het haar uitkomt, en op plekken waar ze afval ziet liggen. Inmiddels heeft ze vaste routes die geregeld een beurtje krijgen.Té zware zakken zet ze bij een grote container en meldt die via de Fixi-app, net als dumpingen. De gemeente haalt alles vlot op. Bij de parkeerplaatsen van strandopgangen kan ze haar oogsten prima kwijt.
Een gemeentemedewerker verraste haar onderweg ooit met een splinternieuw hesje, beter voor haar veiligheid, vond hij. Als jonge kinderen even haar grijpstok willen proberen gunt ze hen die kans graag, jong geleerd is immers oud gedaan. Tineke weet dat er meer zwerfvuilrapers zijn in haar omgeving en hoopt dat die allemaal hun route gaan registreren. Hoe leuk zou het zijn als ze elkaar eens tegenkomen of samen op pad gaan...?
Zo werkt HelemaalGroen
HelemaalGroen stimuleert individuele burgers zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken https://app.helemaalgroen.nl/ Activeer de app wanneer je gaat rapen, dan wordt jouw afgelegde route als een groen lijntje zichtbaar op de kaart van Nederland. Na een maand is het oranje en twee maanden later bruin. Na opnieuw lopen wordt het lijntje weer groen. Je ziet je eigen route, die van deelnemers uit je omgeving én uit de rest van het land.
In 2019 startte Achterhoekse dierenarts Jaap de Boer dit burgerinitiatief, het wordt breed gedragen en in het hele land zijn al 17.480 deelnemers actief. Iedereen kan meedoen: jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel. Je bepaalt zelf de route dan verveelt het nooit.
Gemeente Den Helder telt nu 29 deelnemers bij ANBI Stichting HelemaalGroen.
Doe je mee? www.helemaalgroen.nl