DEN-HELDER - Horecamedewerkers zonder baan kunnen vanaf nu aan de slag in de zorg. Op initiatief van Woonzorggroep Samen is contact gelegd met Op Kop om horecamedewerkers op detacheringsbasis in te zetten in de zorg in de Kop van Noord-Holland. Van horecatijger tot zorgheld. De detachering eindigt in overleg op het moment dat de horecagelegenheden hun deuren weer kunnen openen. Mensen met een horeca-achtergrond die tijdelijk in de zorg willen werken, kunnen zich aanmelden via www.opkop.nl.

Het horecapersoneel wordt ingezet om niet-zorgtaken van zorgpersoneel over te nemen. Er zijn verschillende functies beschikbaar: medewerker huishouding, facilitair medewerker en gastheer of gastvrouw. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om ontvangen van bezoek of schoonmaakactiviteiten. Andere werkzaamheden zijn gericht op de restaurantvoorziening of huishouding op een locatie.

Het initiatief om horecamedewerkers in te zetten in de zorg is genomen door Woonzorggroep Samen en Op Kop. Waar er momenteel door de coronamaatregelen veel minder werk is in de horeca, komt de zorgsector juist handen tekort. In beide sectoren heeft Op Kop inmiddels een goed netwerk ontwikkeld, dankzij de inzet van Match2020 in de afgelopen jaren als onderdeel van het regionaal stimuleringsprogramma De Kop Werkt!. Samen gaan de partijen dan ook op zoek naar horecapersoneel dat in de zorg kan werken. In overleg met zorginstellingen en het horecapersoneel zal worden gekeken waar een goede match is.

Win-winsituatie
”Wij zijn ontzettend blij met dit initiatief. Momenteel is de krapte in onze sector behoorlijk nijpend. We kunnen alle hulp dan ook goed gebruiken”, aldus Caroline Beentjes, lid Raad van Bestuur van Woonzorggroep Samen. “Op deze manier hopen we niet alleen de druk voor onze medewerkers wat te kunnen verminderen, maar ook iets voor horecamedewerkers te kunnen betekenen. Met recht een win-winsituatie in deze barre tijden.”

Toegevoegde waarde
Wethouder Theo Meskers, bestuurlijk trekker van Op Kop: “Wij willen met Op Kop van toegevoegde waarde zijn voor de arbeidsmarkt in de Kop. Eerder deden we al eens een succesvolle oproep voor arbeidskrachten voor de glastuinbouw. Nu werken we hier graag aan mee. Met dit initiatief zorgen we ervoor dat mensen die thuis zitten enerzijds weer aan de slag kunnen en ondersteunen we daarnaast de sector waar momenteel een schreeuwend tekort is aan mensen.”

Over Op Kop
Op Kop is hét platform voor leren, werken en wonen in de Kop van Noord-Holland dat alle kansen in de regio onder de aandacht brengt. Het is begin dit jaar gelanceerd. Op Kop valt onder ‘De Kop Werkt!’, het regionaal stimuleringsprogramma van de vier Kopgemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen en de provincie Noord-Holland. Wij werken samen aan een toekomstbestendige regio. Dat doen wij door continu kansen te benutten die de kracht van de regio versterken. Daarbij gaat het om de ontwikkeling van havens, agribusiness, energiesector, toerisme, bereikbaarheid en leefomgeving.Meer informatie vindt u op www.opkop.nl en www.dekopwerkt.nl.