DEN HELDER - Tientallen kaarsen branden vanavond bij de oorlogsgraven op de algemene begraafplaats in Den Helder. Nabestaanden en vrijwilligers willen op deze manier stil bij slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. "Wij zitten straks aan het kerstdiner dankzij deze mensen, die de hoogste prijs betaalden voor onze vrijheid."

Vrijwilligers van de Kroontjesbunker steken de kaarsen aan bij de ruim twintig oorlogsgraven in Den Helder. Een belangrijk moment voor vrijwilliger Ramon Boomstra: "Wij zitten straks aan het kerstdiner dankzij deze mensen, die de hoogste prijs betaalden voor onze vrijheid."

Het branden van kaarsen bij oorlogsgraven op kerstavond lijkt een nieuwe traditie te worden in Nederland. Het idee is drie jaar geleden ontstaan in het Friese Burgum. Inmiddels worden op meer dan 300 plaatsen in Nederland kaarsen opgestoken door nabestaanden en vrijwilligers.

Op de meeste plekken wordt tegen de schemering begonnen met aansteken van de kaarsen. In Den Helder gaat de begraafplaats om 17.00 uur dicht. Bekijk hieronder in welke plaatsen nog meer kaarsen worden opgestoken voor oorlogsslachtoffers.