DEN HELDER - Nederland telt op dit moment 410 zonneparken die samen zo’n 600 duizend huishoudens van elektriciteit kunnen voorzien. De verwachting is dat het aantal zonneparken de komende jaren sterk zal stijgen. Maar ondanks dat deze parken bijdragen aan de energietransitie, is niet iedereen er even blij mee. Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat maar de helft van de mensen positief is over de komst van een zonnepark in de omgeving. Tegenstanders van zonneparken vinden toch vooral dat eerst alle daken vol met zonnepanelen gelegd moeten worden.

Veel daken nog onbenut
Uit onderzoek van Zonlease.nl blijkt dat de gemeente Den Helder beschikt over in totaal circa 1.937.000 m2 plat dak. Hierop kunnen in theorie 484.000 zonnepanelen geplaatst worden. Alle bedrijven in de gemeente hebben samen via de SDE+ subsidie ongeveer 180.000 zonnepanelen geplaatst in de afgelopen jaren. Dit is zowel op platte daken, schuine daken en op de grond. Er zijn dus nog veel daken in de gemeente zonder zonnepanelen.

Volgens Merijn van de Ven van Zonlease.nl komt dit vooral omdat het voor veel bedrijven bijzaak is en het ontwikkelen van een project best complex kan zijn. “Daarom hebben we met Zonlease een standaard pakket ontwikkeld voor de financiering zodat gebouweigenaren eenvoudig hun dak vol kunnen leggen voor een vast bedrag per maand, dit is een ongekend succes”

Aantal zonnepanelen zal sterk toenemen
De verwachting is dat het aantal zonnepanelen in Nederland nog verdrievoudigd tot 2030. In de gemeente Den Helder is subsidie beschikt voor nog eens 207.000 zonnepanelen. Naar verwachting zal het aantal zonnepanelen dus nog sterk toenemen.