DEN HELDER - Dit jaar bestaat vliegveld De Kooy 100 jaar: op 7 oktober 1918 werd het vliegveld officieel in gebruik genomen. De marineluchtvaartdienst (MLD) was toen al een jaar bezig, na een intensieve opleidingsperiode bij de luchtvaartafdeling van de Landmacht op de heide bij Soesterberg. Het interessante verhaal van de geschiedenis van De Kooy wordt op woensdagavond 12 december en dinsdagmiddag 18 december in School 7 verteld door Ab van de Walle van de Helderse Historische Vereniging. Hij ondersteunt zijn presentatie met nooit eerder vertoond beeldmateriaal.

De Kooy was ingericht voor reparatie en onderhoud van land- en watervliegtuigen. De watervliegtuigen waren gestationeerd op De Mok aan de Mokbaai bij Texel. Ook waren er hulpvliegvelden te Schellingwoude nabij Amsterdam, De Brasem en Veere. De te gebruiken vliegtuigen waren hoofdzakelijk gebouwd van hout en linnen.

Rond 1920 kwam de luchtfotografie op gang met de Helderse marinefotograaf Chef Kreuger. Tijdens de presentatie zijn ook enkele van deze unieke foto's te zien. Na de Duitse bezetting werd het vliegveld in ere hersteld en in 1963 werd de grasbaan vervangen door een betonnen baan. Zodoende konden er ook grotere vliegtuigen onderhouden worden.

Presentatie over vliegveld De Kooy in School 7, Keizersgracht 94 in Den Helder, woensdag 12 december, aanvang 19.30 uur en dinsdag 18 december, aanvang 14.00 uur, toegang € 4,50 inclusief koffie/thee, aanmelden via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies.