DEN HELDER - Derde- en vierdejaars leerlingen vmbo van Scholen aan Zee kunnen door een samenwerking met Vonk nu al tijdens hun middelbare school een basisveiligheidsdiploma (VCA) halen. Dit als uitbreiding binnen de bestaande doorlopende leerlijn die beide scholen faciliteren. Woensdag 7 februari start een nieuwe groep van ca. 70 leerlingen met hun voorbereiding op het VCA-examen op de Techniek Campus bij Vonk in Den Helder.

Onderwijsinstellingen Scholen aan Zee en Vonk werken samen om de overgang voor leerlingen van de middelbare school naar het mbo makkelijker te maken. In de vorm van een doorlopende leerlijn kunnen vmbo-leerlingen van Scholen aan Zee (KB en BB) alvast kennismaken met het mbo van Vonk. Leerlingen die deelnemen aan de doorlopende leerlijn kunnen, na het behalen van hun vmbo basis-diploma, in plaats van in twee jaar in één jaar het mbo niveau 2 afronden.

Voorsprong door behalen VCA-diploma

Nieuw is dat binnen de doorlopende leerlijn vmbo-leerlingen van Scholen aan Zee nu al tijdens hun middelbare school via het Vonk mbo een officieel VCA-diploma kunnen halen. Dit is een basis veiligheidsdiploma dat nodig is om te mogen stagelopen en werken in bepaalde sectoren. Met het vroegtijdig behalen van het VCA-diploma krijgen de leerlingen een voorsprong bij hun vervolgopleiding in het mbo.

Start op 7 februari 2024

Als voorbereiding op het VCA-examen volgen leerlingen een cursus op locatie bij Vonk. Op 7 februari starten zo’n 70 leerlingen van het derde en vierde leerjaar vmbo van Scholen aan Zee met deze cursus. Zij gaan hiervoor gedurende 6-8 weken wekelijks op de fiets naar de Techniek Campus in Den Helder. Naast de voorbereiding voor het examen maken de leerlingen gelijk kennis met de mbo-docenten en alle technische faciliteiten die de campus te bieden heeft.

Sectoren Zorg en Techniek

De doorlopende leerlijn van Scholen aan Zee en Vonk geldt voor het profiel Zorg en Welzijn (ZW) en voor het profiel Produceren, Installeren en Energie (PIE). Profielen die horen bij de sector Zorg en de sector Techniek waar in beide gevallen veel behoefte is aan instroom van jonge werknemers.

Meer info over Scholen aan Zee en Vonk

Scholen aan Zee is een brede scholengemeenschap in Den Helder met een maritiem karakter en onderwijs op verschillende niveaus. Vonk verzorgt vanuit 12 vestigingen in Noord-Holland vmbo, mbo en bedrijfscursussen en is daarmee dé beroepsopleider in de regio. Meer informatie is te vinden op www.scholenaanzee.nl en www.vonknh.nl. Kennismaken met het mbo van Vonk kan ook tijdens de open dag op dinsdag 13 februari. Kijk hiervoor ook op de website.