DEN HELDER - De hele winter door is het druk met grote groepen vogels op Balgzand, het westelijk deel van het Waddengebied.

Zaterdag 19 november zullen gidsen van Landschap Noord-Holland je tijdens deze excursie op de verschillende vogelsoorten wijzen.

Steltlopers, eenden en roofvogels?


Ook in de wintermaanden zitten er grote groepen vogels op Balgzand. Ze vinden er een overvloed aan voedsel als het laag water is. Hun lange poten komen goed van pas in deze natte omgeving.
Veel van de vogels die hier leven hebben relatief lange poten en worden daarom aangeduid met de naam 'steltloper'.

Je kunt zowel kleine steltlopers als kanoet- en bonte strandloper verwachten. Grote soorten zijn wulp en scholekster. Maar er zijn ook allerlei soorten eenden te vinden en misschien een roofvogel op zoek naar een prooi.

Om deze belangrijke rustplaats voor trekvogels te behouden is Balgzand doorgaans niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens deze excursie ga je samen met een gids toch een bezoek brengen.

Op de fiets!

Er wordt binnendijks gefietst van het Kuitje naar de schor, waar de meeste vogels zitten. Er zijn leenfietsen bij het vertrekpunt aanwezig! De fietstocht heen en terug is ongeveer 5 kilometer.

Onderweg stop je bij een uitkijkpunt, boven op de dijk. Hier heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van de Kooyhoekschor.
Het is om 14.10 uur hoog water en veel vogels hebben zich verzameld op deze belangrijke rustplek. Er is een telescoop beschikbaar.

Heb je een verrekijker, neem die dan mee. Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van 12 jaar en ouder.
Bij voorkeur reserveren; ter plekke aansluiten is mogelijk maar dan contant en graag gepast betalen. Er is ook een Duitstalige gids aanwezig.

Wanneer: zaterdag 19 november van 13:45 tot 16:15 uur

Vertrekpunt: Informatiepunt 't Kuitje; Oostoeverweg 80; 1786 PS Den Helder

Verdere informatie en reserveren via www.gaatumee.nl