CALLANTSOOG - Vroeger speelden ze samen op het strand, nu zijn ze verantwoordelijk voor duizenden badgasten. De Reddingsbrigade in Callantsoog is een bijzondere vriendenploeg die over de veiligheid van de zwemmers en zonnebaders waakt. Ze kennen elkaar al van kleins af aan en weten alles van elkaar.

De vrienden van de post bij paal 13 zijn altijd samen, ook tijdens de koudere maanden. "In de winter komen we op vrijdag bij elkaar en klussen we aan het materiaal en zomers doen we ons dingetje", vertelt Sil Bakker, hij is één van de leden van de harde kern. "Het is een bijzondere groep", vult Lynke Bijpost aan. Zij is de eerste vrouwelijke commandant in Callantsoog. "We zijn al van jongs af aan samen en zijn hier opgegroeid op het strand."

De dag begint met een bak koffie, er wordt dan even bijgepraat en de taken worden nog even doorgenomen. Sil zal samen met wat collega's de lijnen in zee opnieuw uitzetten. Na de afgelopen, winderige dagen moet de zaak even gerepareerd worden. "Mijn vader zat hier al bij de KNRM, ik en mijn broertje gingen vaak mee, zo is het begonnen." Veel ouders van de huidige club werkten op het strand. Ook die van Daan en Feline. "En dan gingen wij mee."

Heel pittig
De ploeg heeft dankzij het mooie voorjaar en de warme zomer een intensieve tijd achter de rug: "Het is wel heel erg slopend", vertelt commandant Bijpost. "Het is heel pittig, we hebben heel mooi weer gehad dus een dagje als vandaag is ook wel eens lekker."

Dat de vrienden zo intensief moet samenwerken heeft zijn voordelen, vindt Sil: "Je staat wel eens voor situaties dat je denkt het is best wel even taai nou en dan staat je vriend naast je, dat is helemaal top." Natuurlijk wordt er ook wel eens ruzie gemaakt maar er ontstaan ook liefdes op de post: "Ja die komen en gaan hier", lacht Bijpost.

De laatste echte maand van het seizoen is ingegaan voor de vrienden uit Callantsoog. Dat besef maakt de club vrienden wat weemoedig. Maar gelukkig zien zij elkaar het hele jaar door en staat er vanavond alvast nog wat gezelligs op het programma. "We gaan naar de Miss verkiezing hier in Brekers", lacht Sil, "Dan gaan we een biertje drinken."