DEN HELDER - Wandelen door de natuur in Mariëndal bij Den Helder is heel afwisselend. Trek zondag 16 juni goede schoenen aan, neem je kijker mee en geniet van dit bijzondere gebied met de verschillende bloemen, planten, vlinders en vogels.

Moerasgebied op voormalige bollengrond

Eind 2005 is de Helderse natuur uitgebreid met ruim 50 hectare natuur. Bollengrond is omgezet in lage duintjes, duingraslanden en waterpartijen. Door de afmetingen van het gebied was het één van de grootste natuurontwikkelingsprojecten in Nederland.

Opvallend onderdeel van het natte gebied is de haye, een sloot waaruit vroeger zand is gewonnen voor het opwerpen van de zanddijk. Ook bijzonder is een duinrel. Als het niet al te droog is stroomt hier kwelwater uit de hoger gelegen duinen. Het terrein is in de winterperiode heel nat door de regenval en de kwel uit de naastgelegen duinen. In de loop van de zomer daalt het waterpeil.

Zomerse flora

Indrukwekkend is de bloemenpracht, vooral in het voorjaar en de zomer. Soorten als rietorchis, moeraskartelblad, ratelaar en echte koekoeksbloem kleuren het gebied.
Deze zondagmiddag neemt de natuurgids van Landschap Noord-Holland je mee dwars door het gebied en laat je zien hoe de natuur zich heeft ontwikkeld in een kleine 20 jaar tijd.

Wat je ziet is afhankelijk van de weersomstandigheden, maar als die gunstig zijn, ontdek je vast ook diverse soorten vlinders die zich te goed doen aan de nectar van de bloeiende planten.

Hoeveel verschillende orchissen kom je tegen? Het wordt een boeiende wandeling en laat je verrassen door wat de natuur in dit seizoen biedt.

Heb je een verrekijker? Neem deze dan mee! Trek goede schoenen aan. Kinderen zijn van harte welkom.

Wanneer: zondag 16 juni 2024 van 13:00 uur tot 15:00 uur

Vertrekpunt: Parkeerplaats Steakhouse Duinoord; Jan Verfailleweg 622; 1783 BW Den Helder

Zie voor verdere informatie en reserveren: www.gaatumee.nl