DEN HELDER - Balgzand bij Den Helder, de vogelrijkste plek van Noord-Holland: duizenden vogels vinden hier, aan het begin van de Waddenzee, rust en voedsel. Er is in deze periode van het jaar een grote kans op roofvogels, maar is er ook al een beginnende trek?


Roofvogels op Balgzand`
Op het Wad bij Balgzand zitten altijd veel vogels. Ook roofvogels, zoals de slechtvalk, de torenvalk of de buizerd. Tijdens deze excursie van Landschap Noord-Holland zie je zelf hoe prachtig deze zijn.


De meest spectaculaire vogel is toch wel de slechtvalk. Het is een krachtige jager die toeslaat na een lange, snelle stootduik van soms meer dan 200 kilometer per uur. Dat zorgt voor veel paniek op Balgzand!
De gidsen besteden op zondag de 14e juli natuurlijk ook aandacht aan andere vogels waarvan er nu duizenden te zien zijn.
Zijn er nog jonge vogels te zien? En is de trek al begonnen? Er is een telescoop beschikbaar, zodat je de bijzonderheden van dichtbij kunt zien.


Op de fiets!
Er wordt binnendijks gefietst van het Kuitje naar de Kooyhoekschor, waar bij hoog water de meeste vogels zitten. Er zijn leenfietsen bij het vertrekpunt aanwezig! De fietstocht heen en terug is ongeveer 5 kilometer.

Onderweg stop je regelmatig om vogels die in en langs het kanaal zitten of in de Balgzandpolder, te bekijken. Bij het keerpunt ga je de dijk op.
Hier heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van de Kooyhoekschor.
Het is om 13.36 uur hoog water en veel vogels hebben zich verzameld op deze belangrijke rustplek.
Er is een telescoop beschikbaar, maar heb je een verrekijker, neem die dan mee. Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van 12 jaar en ouder.


Wanneer: zondag 14 juli 2024 van 13:00 tot 15:00 uur

Vertrekpunt: Informatiepunt 't Kuitje; Oostoeverweg 80; 1786 PS Den Helder

Zie voor verdere informatie en reserveren: www.gaatumee.nl