DEN HELDER - Balgzand bij Den Helder wordt wel de vogelrijkste plek van Noord-Holland genoemd. Duizenden vogels vinden hier, aan het begin van de Waddenzee, rust en voedsel. Het gebied is afgesloten voor publiek.
Eén keer per maand organiseert Landschap Noord-Holland een vogelexcursie langs de Waddendijk en kan een kleine groep mee het gebied in.
Er zijn maar weinig andere plekken in Noord-Holland waar je zoveel vogels bij elkaar kunt zien. Hier begint de Waddenzee, het mooiste natuurgebied van ons land, dat helemaal doorloopt tot Denemarken.
Voor ervaren vogelaars, maar ook voor natuurliefhebbers die benieuwd zijn naar de spectaculaire waddennatuur, verscholen achter de hoge dijk, is deze excursie op zondag 14 april een unieke kans.

Elk seizoen weer andere vogels

Voorjaar op het Balgzand, welke vogels broeden er? Elk seizoen is er weer iets anders te beleven. Maar één ding is zeker; vogels zijn er altijd! In het voorjaar zit het vol met kanoeten, rosse grutto's, zilverplevieren, smienten, rotganzen en pijlstaarten.
Bergeenden en scholeksters zijn het hele jaar te bewonderen. Net als de vele roofvogels. Een buizerd bijvoorbeeld, of er scheert een slechtvlak voorbij. Deze jager plukt met indrukwekkende snelheden vogels uit de lucht.
Bij deze excursie is de vraag: welke zomergasten blijven er (om te broeden) op Balgzand?

Op de fiets!

Er wordt binnendijks gefietst van het Kuitje naar de Kooyhoekschor, waar bij hoog water de meeste vogels zitten. Er zijn leenfietsen bij het vertrekpunt aanwezig! De fietstocht heen en terug is ongeveer 5 kilometer.
Onderweg stop je regelmatig om vogels die in en langs het kanaal zitten of in de Balgzandpolder, te bekijken. Bij het keerpunt ga je de dijk op. Hier heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van de Kooyhoekschor.
Het is om 11.45 uur hoog water en veel vogels hebben zich verzameld op deze belangrijke rustplek.
Er is een telescoop beschikbaar, maar heb je een verrekijker, neem die dan mee. Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van 12 jaar en ouder.
Graag reserveren. Het is helaas niet mogelijk om ter plekke aan te sluiten. Kosten € 10,00. Beschermers/donateurs van Landschap Noord-Holland ontvangen 40% korting.

Wanneer: zondag 14 april 2024 van 11:00 tot 13:00 uur

Vertrekpunt: Informatiepunt 't Kuitje; Oostoeverweg 80; 1786 PS Den Helder

Zie voor verdere informatie en reserveren: www.gaatumee.nl