DEN-HELDER - “Je zult moeten doortrappen, anders val je om.” Zo simpel schetste wethouder Peter de Vrij het nieuwe project met de gelijknamige titel, waarvoor hij vrijdagochtend 10 juli het officiële startsein mocht geven. Natuurlijk dekt dat niet volledig de lading, weet de sportwethouder, maar de woordspeling was wel vindingrijk. Met nog een handjevol prominenten uit de Helderse fietssportwereld verrichte De Vrij de opening van het door de provincie gesteunde project voor ouderen op de fiets: Doortrappen.

Het doel van Doortrappen is te blijven fietsen tot in lengte van dagen. Een programma voor ouderen waarin ze leren hoe ze fijn, vrolijk en gezond kunnen fietsen. En vooral hoe ze dat zo veilig mogelijk kunnen doen. De buurtsportcoaches van Team Sportservice gaan er in Den Helder mee aan de slag.Wethouder De Vrij vertelde tijdens de opening: “We willen met Den Helder de vriendelijkste fietsstad van het land worden. Daar past dit project prima bij. Ik behoor inmiddels ook tot de doelgroep. Je denkt wel dat je nog achttien bent en dat je even snel ergens tussendoor kunt, maar dat is natuurlijk niet helemaal waar. En als je valt breek je sneller iets dan toen je achttien was.”

Bike Store steunt Doortrappen
De officiële aftrap was bij Bike Store in winkelcentrum Schooten Plaza, de fietsenwinkel die Doortrappen van harte aanbeveelt aan de klanten. Ron van der Schaaf van Bike Store vindt het een goed project. “Ouderen in beweging krijgen en houden is belangrijk. Stilzitten is niet goed voor je. Ik woon sinds kort in een flat aan de Baljuwstraat. Daar wordt balkongym gegeven (ook een initiatief van Team Sportservice, red.), dat is heerlijk om te zien”, lacht de fietsenmaker terwijl hij behendig aan een fiets sleutelt.

Toon, Riet en Cor zijn ambassadeurs
Doortrappen-ambassadeurs Toon en Riet Jacobs en oud-Jutter van het Jaar Cor Ouderling van de twee Helderse fietsverenigingen waren ook bij het officiële moment aanwezig. De drie promoten de fietssport al jaren in de stad en omgeving. Ze staan te kijken naar een e-bike met drie wielen. Cor: “Als ik niet meer op twee wielen kan fietsen, koop ik er zo een. En dan zet ik er een racestuur op.” De drie lachen. Maar Cor is serieus. “Ik zou het echt doen. Dat is de manier om te blijven fietsen. Zo blijf je toch in beweging.” Als officiële ambassadeurs worden zij regelmatig betrokken bij activiteiten van Doortrappen en andere officiële momenten in het kader van het fietsproject.

Samenwerken met VVN
Koos van Beveren van de Helderse afdeling Veilig Verkeer Nederland sloeg het tafereel van een kleine afstand gade. “Ik denk dat Team Sportservice en wij in de toekomst activiteiten gaan ontwikkelen. Bijvoorbeeld een opfriscursus. Met de opmars van de e-bike denk ik dat zoiets belangrijk is. Je bent namelijk zo snel op zo’n fiets. Het is dan goed te weten hoe je stabiel blijft terwijl je snelheid maakt.”

“Deze hou ik voor mezelf”
De wethouder ontving bij de aftrap een certificaat dat een plek op het stadhuis krijgt en een Doortrappen-fietstas die hij linea recta op zijn eigen e-bike monteerde. “Zo, die hou ik! We hebben wel een dienstfiets, maar deze tas hou ik liever voor mezelf”, lachte de wethouder hartelijk. “Met Doortrappen hoef je niet af te stappen, maar leer je juist hoe je zo lang mogelijk doorgaat. Veilig en vrolijk.”