DEN HELDER - Yvie Izaaks (Koningin Julianaschool, Den Helder), Annebel Mooij (Sint Barbaraschool, Tuitjenhorn) en Djazzy de Jong (Tusselant, Den Helder) hebben de lokale voorleeswedstrijd gewonnen. Deze wedstrijd vond plaats in de Bibliotheek in School 7 te Den Helder.

De acht kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Jenny Koopman (leesconsulent KopGroep Bibliotheken) naar voren geroepen en kort aan het publiek voorgesteld.

Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. In de pauze trok de jury zich terug. De jury bestond uit wethouder Fotigui Camara (gemeente Den Helder), stadsdichter Yanaika Zomer en Menno Rijpma (Rotary Club Den Helder Helder).

Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannende pauze werd het verlossende woord door de jury uitgesproken.

Wethouder Camara benadrukte als juryvoorzitter dat het een moeilijke keuze was geweest en dat iedere deelnemer op zijn eigen wijze een mooie voordracht had geleverd. De jury vond dat de winnaars mooie fragmenten hadden gekozen, de juiste intonatie gebruikten en het publiek goed bij het verhaal betrokken.

Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaars zullen binnenkort het werkgebied van KopGroep Bibliotheken vertegenwoordigen in de regionale finale. En wellicht wordt één van hen wel De Nationale Voorleeskampioen 2024!

De Nationale Voorleeswedstrijd


De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.