TEXEL / DEN HELDER - Mooi nieuws op Dierendag! Het is gelukt een in een visnet verstrikte grijze zeehond te bevrijden op de Razende Bol, een zandplaat tussen Texel en Den Helder. De zeehond was behoorlijk vermagerd doordat hij een tijdlang nauwelijks vis had kunnen vangen. Gelukkig was hij nog erg sterk. Eenmaal verlost dook hij razendsnel het water in!

De grijze zeehond met het net hield de dierverzorgers van Ecomare al sinds 22 september bezig. Kitesurfers hadden het dier toen op de Razende Bol ontdekt en gedeeltelijk kunnen lossnijden. Omdat hij erg fel en sterk was, lukte het hen niet het hele net te verwijderen voordat hij weer in zee vluchtte. Hoewel er door veel schepen naar hem werd uitgekeken, werd de zeehond niet meer teruggezien. In het weekend zijn de dierverzorgers nog naar de Razende Bol gevaren om zelf te zoeken. Pas gisteren werd de zeehond weer gespot door het schip Het Sop.

De dierverzorgers van Ecomare konden direct samen met de bemanning van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij naar de Razende Bol. Het is altijd spannend of het lukt zo’n dier te vangen voordat hij in het water duikt. Door hem te besluipen en op het laatste moment een sprintje te trekken, lukte dat net voor de waterlijn. Met hulp van een speciaal zeehondennet kon het grote, sterke dier in bedwang worden gehouden, terwijl een van de dierverzorgers het net losknipte. Toen de zeehond helemaal vrij was en de wonden verzorgd, kon hij weer worden losgelaten. Een prachtig moment voor alle aanwezigen.

Speciale dank gaat uit naar de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) die bereid waren de dierverzorgers naar de Razende Bol te varen en te helpen met het bevrijden van de zeehond. Ook dank aan de Phoca van de Wadden Unit van het ministerie van LNV voor hun bereidheid de dierverzorgers in het weekend naar de Razende Bol te brengen.