DEN HELDER De zeehondenpup die vorige week in Helders water in problemen kwam omdat hij verstrikt was geraakt in een stuk zwerfvuil, is van dat afval bevrijd.

Dat meldt Helderse 'viskoerier' Bert de Groot op Facebook en wordt bevestigd door Zeehondencentrum Pieterbuuren. Op foto's is te zien dat het stuk zwerfafval - een synthetische blauwe tas van een winkelketen - niet langer om het beest heen zit.

Donderdag zagen bewoners van de wijk Boatex dat de pup verstrikt was geraakt in een tas, en daardoor niet meer zelfstandig op de kant kon komen. Medewerkers van de dierenambulance en Zeehondencentrum Pieterbuuren deden verwoede pogingen om de zeehond te bevrijden, maar zonder resultaat.

"Het kan zijn dat de plastic zak knelt om de staart en dan kan de kleine zeehond verdrinken", zei De Groot eerder tegen NH Nieuws. Het Zeehondencentrum in Pieterbuuren liet weten de reddingspoging net zo lang voort te zetten tot het dier zou zijn bevrijd.

Vrijdag leek het de goede kant op te gaan: hoewel het hengsel nog om zijn nek zat, had het dier meer bewegingsvrijheid dan een dag eerder en kon weer zelfstandig op de kant komen.

Volgens De Groot zal op een later moment worden bekeken 'hoe deze bijzondere zeehonden terug naar zee kunnen worden gebracht'.