DEN HELDER - Kom een keer kijken bij het vogelparadijs Balgzand bij Den Helder. Je kijkt er je ogen uit. Je gaat zondag 8 oktober met de gids van Landschap Noord-Holland op een (leen)fiets, die daar klaarstaat, naar een prachtige plek (de schor), waar de meeste vogels te zien zijn.

Trekvogels op Balgzand

Balgzand is een belangrijk kruispunt van vogeltrekwegen. Vogels zoals de kanoet en de bonte strandloper trekken twee keer per jaar duizenden kilometers. Veel van de vogels die hier leven hebben relatief lange poten en worden daarom 'steltlopers' genoemd. Op Balgzand houden zij een tussenstop om uit te rusten en vooral om hun voorraad vet aan te vullen. Ze vinden er een overvloed aan voedsel wanneer het laag water is. Rust, ongestoord kunnen eten en zo min mogelijk energieverbruik door opvliegen is van levensbelang. Maar hoe staat het met de trek? Welke vogels zijn al doorgevlogen? En welke vogels blijven (nog) op het Wad bij Balgzand?

Om deze belangrijke rustplaats voor trekvogels te behouden is Balgzand doorgaans niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens deze excursie kun je samen met een gids toch een bezoek brengen. Er is een telescoop beschikbaar, zodat je de vogels nog beter kunt zien.

Op de fiets!

Er wordt binnendijks gefietst van het Kuitje naar de schor. De fietstocht heen en terug is ongeveer 5 kilometer. Onderweg stop je bij een uitkijkpunt, boven op de dijk. Hier heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van de Kooyhoekschor. Heb je een verrekijker, neem die dan mee. Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van 12 jaar en ouder. Bij voorkeur reserveren; ter plekke aansluiten is mogelijk maar dan contant en graag gepast betalen.

Wanneer: zondag 8 oktober 2023 van 13:00 tot 15:30 uur

Vertrekpunt: Informatiepunt 't Kuitje; Oostoeverweg 80; 1786 PS Den Helder

Zie voor verdere informatie en reserveren: www.gaatumee.nl