DEN HELDER - Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Ruyter komt morgenochtend na zes maanden weer thuis in Den Helder. Daar zullen familie en vrienden de bemanningsleden opwachten. In de afgelopen 6 maanden is het schip in bijna alle wateren rond Europa ingezet, van de Zwarte Zee tot de wateren rond midden Noorwegen. Het schip wordt op vier januari afgelost door Zr.Ms. Evertsen.

Deze inzet van Zr.Ms. De Ruyter kenmerkte zich de afgelopen periode door toenemende activiteiten van de Russische federatie in de Zwarte en Middellandse Zee. Activiteiten die door het Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2), waar De Ruyter onderdeel vanuit maakte, op de voet zijn gevolgd. Zo schaduwde Zr.Ms. De Ruyter samen met het vlootverband de Russische marine in de Middellandse zee.

In de Zwarte zee nam het schip deel aan oefening ‘’Breeze 2018’’, hier oefende het schip met internationale partners zoals: Bulgarije, Turkije, Griekenland en Roemenië. Ook met de Oekraïense marine vonden gezamenlijke maritieme oefeningen plaats. Daarnaast werd ook met de Egyptische marine, werd voorafgaande aan het bezoek aan Alexandrië, geoefend.

De Standing NATO Maritime Group 2 staat dit jaar onder bevel van de Nederlandse commandeur Boots. De SNMG2 vormt de maritieme component van NAVO’s snelle reactiemacht, de NATO Response Force. Met deze permanent parate eenheid kan het bondgenootschap snel en flexibel reageren op veiligheidssituaties.