DEN HELDER - Zr.Ms. Friesland en Zr.Ms. Makkum komen op 5 december thuis in Den Helder. De Friesland komt thuis na vijf en een halve maand inzet als stationsschip in het Caribisch Gebied. De Makkum maakte de afgelopen drie maanden deel uit van de Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG-1). De bemanningen van de Friesland en de Makkum zijn op tijd thuis om Sinterklaas te vieren met hun dierbaren.

Patrouilleschip Zr.Ms. Friesland vertrok in juni naar het Caribisch gebied. Gedurende haar eerste patrouilleperiode, voor de Kustwacht Caribisch Gebied, deed de Friesland haar eerste drugs onderschepping. Het schip detecteerde een verdacht vaartuig en onderschepte 406 kg cocaïne. Tijdens het tweede deel van de inzet onderschepte het schip twee snelle drugstransporten. Bij de eerste actie werd ongeveer 900 kg cocaïne onderschept. Het merendeel van de smokkelwaar zonk af tijdens de actie, waardoor de exacte hoeveelheid niet kan worden vastgesteld. Bij de tweede drugs onderschepping ging het smokkelvaartuig er met hoge snelheid vandoor, ondanks stopsignalen en waarschuwingsschoten. De boordschutter van de NH-90 maritieme gevechtshelikopter van de Friesland schakelde daarom de buitenboordmotoren van het smokkelvaartuig uit. Hierbij vatte het vaartuig vlam en zonk het naar de bodem van de Caribische Zee. De bemanning van het vaartuig werd gered door de Friesland.

Mijnenjager Zr.Ms. Makkum nam de afgelopen drie maanden deel aan diverse internationale oefeningen. Zij maakte deel uit van de Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG-1). SNMCMG-1 is een permanent multinationaal vlootverband dat bestaat uit mijnenjagers en mijnenvegers die direct kunnen worden ingezet wanneer dat nodig is. Samen met diverse NAVO partners nam de Makkum deel aan mijnenbestrijdingsoefeningen zoals Sandy Coast. Ook nam het schip deel aan Trident Juncture, de grootste NAVO oefening sinds 2002.