DEN HELDER - Zr.Ms. Holland keert zondag 15 juli na 3,5 maand weer terug in Den Helder. Tijdens deze reis heeft het patrouilleschip gevaren als stationsschip in het Caribisch Gebied. Hierbij voerde de gemiddeld 85 koppen tellende bemanning counter-drugsoperaties en kustwachttaken uit. Ook stond het schip stand-by voor mogelijke hulp bij natuurrampen, vanwege het orkaanseizoen dat op 1 juni is begonnen. Het Legal Detachement van de US Coast Guard, die de Holland assisteerde bij de jacht op drugssmokkelaars zat ook aan boord. De NH90 maritieme gevechtshelikopter van het Defensie Helikopter Commando was bij de uitvoering van deze taken een zeer welkome toevoeging.

Programma
De Holland vertrok 2 april onder regenachtige omstandigheden uit de haven van Den Helder met een divers havenprogramma voor de boeg. Zo zijn de havens van Willemstad (Curaçao), Puerto Limón (Costa Rica), Colon (Panama), Cartagena (Colombia), Philipsburg (Sint Maarten), Norfolk (Verenigde Staten) en als klap op de vuurpijl New York aangedaan. De havenbezoeken stonden, naast de noodzakelijke logistieke bevoorrading, in het teken van representatie voor gasten en rust & recreatie voor de bemanning. Zo hield het schip op Sint Maarten een ’open huis’ voor de lokale bevolking, hebben basisscholieren uit een achterstandswijk in Cartagena een leuke middag aan boord beleefd, en is in New York een receptie gehost mede uit naam van de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging van de Verenigde Naties. Het havenbezoek in New York tijdens de viering van Independence Day op de 4th of July was een hele belevenis.

New York
In New York is een prachtige foto gemaakt van de bemanning die hun petten in de lucht gooit op Times Square te midden van vele enthousiaste New Yorkers en toeristen. Deze foto ging al snel viral op social media en is deze in veel (landelijke) dagbladen te zien geweest. Bij binnenkomst wordt er een zelfde foto gemaakt met als decor patrouilleschip Zr.Ms. Holland.