LONDEN - AZ heeft in de halve finale van de Conference League een voorsprong uit handen gegeven bij West Ham United. In Londen verloor de ploeg van trainer Pascal Jansen met 2-1. Over een week is de return in het AFAS-Stadion in Alkmaar.

Voor ruim 62.000 toeschouwers, waaronder 3000 AZ-supporters, is de eerste kans voor de Engelsen. Na balverlies van Beukema mist de kopbal van Bowen het doel. Na pogingen van Van Brederode en Clasie die kracht en precisie missen weet AZ-doelman Ryan vervolgens Benrahma van het scoren af te houden. In het vervolg van de eerste helft lijken de nodige spelers moeite te hebben met de spanning want het spel oogt van beide kanten nerveus en rommelig. Toch gaat AZ met een voorsprong rusten als Reijnders van afstand uithaalt en keeper Aréola flink mis zit.

De eerste twintig minuten na rust is er voor AZ in eerste instantie weinig aan de hand, maar dat verandert als de Turkse scheidsrechter Meler naar de stip wijst als Ryan te laat is en het hoofd van Bowen raakt. Benrahma toont zich vanaf elf meter koelbloedig. Nog geen tien minuten later grijpt Ryan ook niet goed in bij een corner en hoewel Sugawara eerst nog op de lijn weet te redden is het Antonio die van dichtbij de 2-1 kan binnen schieten. AZ dat in de tweede helft weinig creëert is daarna niet bij machte om nog een punt uit het vuur te slepen en moet over een week in Alkmaar dus winnen om de finale in Praag (7 juni) te bereiken.

In de andere halve finale verloor Fiorentina in eigen huis van FC Basel (1-2)

West Ham United - AZ 2-1 (0-1)

41. Reijnders 0-1
67. Benrahma (pen.) 1-1
76. Antonio 2-1