ALKMAAR - AZ heeft zich donderdagavond ten koste van Anderlecht geplaatst voor de halve finales van de Conference League waarin het nu West Ham United treft. De 2-0 nederlaag bij Anderlecht werd in eigen huis weggepoetst, waarna De Alkmaarders de strafschoppen beter namen.

De ploeg van Pascal Jansen kende in eigen huis een verbluffende start. Ze werden daarbij geholpen door de Belgen, die achterin onthutsend zwak opereerden.Na dertien minuten was de achterstand uit Brussel al tenietgedaan door twee treffers van Pavlidis. De Griekse spits opende de score uit een strafschop, nadat Kerkez op het randje van de zestien was neergehaald. Even later zette AZ een schitterende aanval op, waaruit Odgaard de bal bij Pavlidis bezorgde 2-0. Anderlecht werd overlopen, al liep AZ ook regelmatig zichzelf voorbij. Tot de rust kreeg het een handvol kansen, maar keer op keer was de uitwerking niet secuur genoeg.

In de rust bleef Pavlidis vanwege een blessure in de kleedkamer achter en dat kwam de efficiëntie niet ten goede: zo kopte Odgaard over, raakte Kerkez volley de paal en stuitte Odgaard ook nog een keer op doelman Verbruggen. In de verlenging sijpelden de krachten langzaam weg bij AZ en kreeg Anderlecht vanuit het niets toch nog een paar kansen. Gescoord werd er niet,waarna Ryan de held van Alkmaar werd in de penaltyserie. Hij stopte de inzetten van Vertonghen en Sardella, waar Clasie, Sugawara, reijnders en Meerdink wel doel troffen.

AZ speelt in de halve finale op 11 mei eerst uit bij West Ham United. De return is een week later in Alkmaar. In de andere halve finale treffen Fiorentina en FC Basel elkaar.
De finale van de Conference League is op 7 juni in Praag.