ALKMAAR - AZ heeft een zwaarbevochten zege behaald op Fortuna Sittard en houdt zo de druk op nummer twee PSV dat zondag nog in actie komt. De ploeg van Pascal Jansen won met het kleinst mogelijke verschil nadat het bijna de gehele tweede helft met tien man speelde. Ramon Leeuwin zag kort na rust de rode kaart.

De personele problemen lijken daarmee voor Jansen ook groter te worden want AZ raakte al vroeg in de wedstrijd Timo Letschert kwijt die na een luchtduel zijn enkel verzwikte en per brancard het veld afging. Daarvoor was AZ wel aardig begonnen maar de blessure van de verdediger kwam hard aan waardoor Fortuna Sittard beter in het spel kwam en AZ nauwelijks aan het voetbal toe kwam. Toch kwamen de Alkmaarders na een half uur wel op voorsprong door een fout van Fortuna-keeper Yannick van Osch. Hij torpedeerde totaal onnodig Jesper Karlsson en bij afwezigheid van aanvoerder Teun Koopmeiners klaarde Albert Gudmundsson het klusje vanaf elf meter.

Ramon Leeuwin, eerder vervanger van Letschert, ging echter kort na de rust in de fout en vergreep zich aan Polter. Scheidsrechter Van der Graaf zag vlak daarvoor een overtreding op Karlsson over het hoofd, maar zag dit wel en stuurde Leeuwin van het veld. Fortuna Sittard voerde hierna de druk wel op, maar echte kansen kreeg het nauwelijks. En schot van grote afstand van Seuntjens en een vrije trap van Hansson wist keeper Marco Bizot goed te klaren en zodoende trok men de 1-0 over de streep.

Door de zege is AZ verzekerd van Europees voetbal, al is het doel het behalen van Champions League waardoor men zondag nauwlettend de verrichtingen van PSV zal volgen.

AZ - Fortuna Sittard 1-0 (1-0)
29. Gudmundsson (pen.) 1-0