NOORD-HOLLAND - Op zondag 14 juli staat de 13e editie van de Ronde van de Westfriese Omringdijk op de wieleragenda. Vanaf maar liefst vijf startlocaties in Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Schagen kan genoten worden van een zomerse rit. Deelnemers kunnen kiezen uit historische routes over 50, 80 of 135 kilometer, waarbij de Westfriese Omringdijk de hoofdrol heeft. De reguliere inschrijving is tot en met maandag 1 juli geopend via www.rondevandewestfrieseomringdijk.nl.


Meedoen betekent fietsen langs schilderachtige VOC-stadjes, polderachtige landschappen en het weidse IJsselmeer. De populairste afstand, de 135 kilometer, voert de deelnemers over de gehele ‘Daikboekel’. Voor recreatieve fietsers en beginnende racefietsers zijn de afstanden van 50 en 80 kilometer geschikt. Deze kortere routes verlaten de dijk voor de prachtige polder en Westfriese dorpjes binnen de waterkering.

Je koike je ogen uit

De Westfriese Omringdijk wemelt van de mooie verhalen en passages. En dat het bijzonder is om te fietsen over de oudste dijk van Nederland blijkt wel uit het feit dat de Daikboekel op sommige plaatsen wel tot vijf of zes meter boven het landschap torent. De dijk heeft op veel plaatsen een bochtige vorm, ontstaan door vroegere doorbraken. Het woest kolkende water bij deze doorbraken creëerde diepe ‘wielen’, waaromheen in latere jaren de dijk werd gelegd.

Slingerend over de monumentale dijk koersen de deelnemers langs hoogtepunten zoals de karakteristieke strijkmolens van Rustenburg, vuurtoren ‘de Ven’ en het oude Kasteel Radboud. Onderweg worden de deelnemers door enthousiaste vrijwilligers verwelkomt bij verschillende stempelposten op prachtige locaties zoals het Stoommachinemuseum in Medemblik en Bierbrouwerij De Werf in Enkhuizen.

Goede doel: Right To Play

Het goede doel van de Ronde van de Westfriese Omringdijk 2024 is Right To Play. Right To Play zet wereldwijd de kracht van sport en spelen in om het leven van miljoenen kinderen te verbeteren. Fietsers kunnen hun deelname extra impact geven door geld op te halen via een actiepagina of door een vrijwillige bijdrage te doen voor het goede doel. Deelnemers die minimaal 200 euro ophalen aan sponsorgeld, worden beloond met een uniek Right To Play-shirt.

Inschrijven

Inschrijven voor de 13e editie van de Ronde van de Westfriese Omringdijk is mogelijk via www.rondevandewestfrieseomringdijk.nl. De reguliere inschrijving is geopend tot en met maandag 1 juli.