DEN HELDER - Het wordt een tocht van zo’n 26 kilometer. En onderweg krijgen de deelnemers uitleg over het nut van de fietshelm en worden ze getrakteerd op nog een paar activiteiten. “Die blijven vooralsnog even een verrassing”, meldt Marijke de Wijs van Team Sportservice. Ze is een van de organisatoren van de eerste Fiets- en Ontdekdag in Den Helder en omgeving. De fietsdag is donderdag 23 juni.

“De Fiets- en Ontdekdagen zijn onderdeel van het project Doortrappen. Dat project wil ouderen leren over, bewuster maken van en nog meer plezier beleven aan fietsen. Wij geven invulling aan Doortrappen voor de gemeente Den Helder, Schagen en Hollands Kroon. De fietsdagen die we organiseren zijn voor senioren die nog graag fietsen en misschien wel meer willen leren over fietsen”, licht Marijke de Wijs van Team Sportservice toe.

Nut fietshelm
De deelnemers starten om 12.30 uur vanaf het nieuwe kantoor van Team Sportservice op Willemsoord. Deelname is gratis. Onderweg krijgt iedereen een kopje koffie of thee en is er een stop. “We hebben iemand uitgenodigd die vertelt over de voordelen van een fietshelm. Onlangs is die veel in het nieuws geweest. Een aantal artsen heeft de Landelijke dag van de Fietshelm uitgeroepen en neuropsycholoog Erik Scherder lichtte meermaals toe waarom het verstandiger is om, zeker als je wat ouder bent, een helm te dragen. Het imago moet alleen nog een beetje opgepoetst worden. Dat hopen we te doen tijdens deze fietsdag.”

Quiz in School 7
Aan het einde van de fietsdag wacht er nog een quiz in bibliotheek School 7 in de binnenstad. Daar wordt natuurlijk een kop koffie en thee met wat lekkers erbij geserveerd. Wie wil kan daarna nog een rondje lopen door de mooiste bibliotheek van Nederland en een kijkje nemen bij de informatietafel over fietsen en bewegen.

Aanmelden via noordhollandactief.nl
Deelname aan de Fiets- en Ontdekdagen is gratis. De start is om 12.30 uur. Inschrijven kan via noordhollandactief.nl of per mail: Marijke de Wijs mdewijs@teamsportservice.nl of 0223-684726. Deelnemers ontvangen tijdens het fietsen een gratis fietskaart.